• 0

ALARMANTNO: U Srbiji nema testova na hepatitis C!

Udruženje za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa - Hronos upozorilo je danas da od maja ove godine u Srbiji nema dijagnostičkih testova za hepatitis C i da je istaklo neophodnost kontinuirane nabavke i snabdevanja kvalitativnim i kvantitativnim testovima

  • 0

Udruženje za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa - Hronos upozorilo je danas da od maja ove godine u Srbiji nema dijagnostičkih testova za hepatitis C i da je istaklo neophodnost kontinuirane nabavke i snabdevanja kvalitativnim i kvantitativnim testovima.
To udruženje se, kako navodi, povodom tog nerešenog problema obraćalo više puta nadležnima u Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i Kliničkom centru Srbije, a zahvaljujući dobroj volji donatora, obezbeđene su simbolične količine testova koji su praktično unapred potrošeni.


Pacijentima su vađeni uzorci krvi radi dijagnostike, koju mnogi nisu dočekali zbog nestašice testova, tako da su morali ponovo za istu namenu da vade krv i ponovo da se nadaju da će dobiti rezultat koji im je neophodan za početak lečenja, navodi Hronos.
Testovi su važni za izbor protokola lečenja i mali je broj pacijenata koji imaju materijalne mogućnosti da tu dijagnostiku rade u privatnim laboratorijama, navodi to udruženje i dodaje da testove neophodne za praćenje terapijskog odgovora samo povremeno imaju pojedini klinički centri.
- Ako su ovi koraci isplanirani i smišljeni u cilju ušteda (na strani dijagnostike i lečenja), napominjemo da su epidemiološke, socijalne i psihološke štete i troškovi naknadnih medicinskih komplikacija, nemerljivo veći - zaključuje u saopštenju to udruženje.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima