• 47

SRPSKI JEZIK NAJSTARIJI NA SVETU? Evo dokaza da je nastao još pre Nemanjića!

Već u prvim godinama nove ere je došlo do evolucije i odvajanja srpskog (slovenačko-srpskohrvatskog) jezika od praslovenskog, za šta ne postoje materijalni dokazi, mada postoje brojne nepotvrđene naučne hipoteze koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića

  • 47

Rasel Grej i Kventin Etkinson, evolutivni biolozi sa Univerziteta u Ouklendu su 2012. godine objavili rezultati studije na osnovu kojih su zaključili da svi indoevropski jezici vode poreklo sa prostora današnje Turske.
Portal "Biznis insajder" je na osnovu te studije napravio animiranu mapu evolucije indoevropskih jezika.

Prema teoriji ovih naučnika, svi indoevropski jezici su nastali u Anadoliji, odakle su se širili na istok i zapad, čime su nastale baltoslovenska i indoiranska (arijska) grupa jezika. Nakon baltoslovenske faze nastaju prabaltički i praslovenski jezik, od kog će se kasnije izdvojiti južnoslovenska grupa jezika, među kojima se nalazi i srpski.

Pre gledanja snimka, u obzir treba uzeti činjenicu da su ova dva naučnika predstavila širenje jezika oslanjajući se na iskustvo iz svoje struke, poistovećujući širenje jezika sa širenjem virusa.
Sudeći prema video snimku, već u prvim godinama nove ere je došlo do evolucije i odvajanja srpskog (slovenačko-srpskohrvatskog) jezika od praslovenskog, za šta ne postoje materijalni dokazi, mada postoje brojne nepotvrđene naučne hipoteze koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića.
(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veljko

    srpski jezik je najbloi na svetu

  • Brade

    Vaši kompleksi su neizlečivi, i potvrđuju vašu "veličinu". Zato si ti ovde, na srpskom portalu.

  • Brade

    Bolje da pročitaš šta je napisao veliki Meša Selimović o muslimanima na Balkanu, pa će ti neke stvari biti jasnije. Glupo je da živiš u zabludi i veruješ hodži koji skuplja lokalne poene...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima