Petrović: Ograničenje maloprodajnih marži bila je dobra odluka, cene neće rasti

Ministar poljoprivrede i trgovine kaže da je snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama stabilno, a da su se cene zadržale na tački uspostavljenoj početkom ove godine

  • 0

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović tvrdi da je snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u potpunosti stabilno. On je dodao da su se cene zadržale na ravnotežnoj tački uspostavljenoj početkom ove godine, bez obzira na dosta ozbiljne promene koje su se dešavale, pre svega sa kursom dinara. Ministar je posebno zadovoljan rezultatima koje je dala odluka o maloprodajnim maržama.

Ministar Petrović smatra da je ograničavanje maloprodajnih marži na 10 odsto za brašno,ulje, šećer, meso i mleko "mera koja je dala pun rezultat". On je naglasio da ne očekuje destabilizaciju bilo koje vrste na tržištu u narednom periodu.

- Pronašli smo jedan od uzroka koji su dovodili do česte destabilizacije - rekao je Petrović.

Ministar je podsetio da je uredba o ograničavanju marži doneta pred kraj 2011, te da smo na polovini zakonskog roka koji je ostavljen da bi ovakva vrsta mere bila na snazi.

- Kada se bude približio istek šest meseci, moći će da se napravi potpuna analiza i donese odluka o tome šta da se čini dalje. Mi ćemo imati inicijativu prema trgovcima, i velikim i malim, i mislim da ćemo imati različite predloge o tome kako bismo jedno stanje stvari koje je uspostavljeno ovom uredbom mogli da pretočimo u nešto što bi imalo karakter određene vrste pravila ponašanja - izjavio je Petrović.

Ministar je nagovestio i mogućnost donošenja druge vrste dokumenta koji je predviđen i Zakonom o trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA