• 3

NABIJEN NA KOLAC ZBOG HRIŠĆANSKE VERE: Glava Svetog Serafima isceljuje vernike!

Iako je posvetio svoj život molitvama i služenju Bogu, Serafim je smatrao da nije dovoljno učinio za Gospoda. Želeo je da se udostoji mučeništva za Hrista i svaki dan se molio za to

  • 3

Sveti Serafim rođen je u mestu Becila u Agrafskoj eprahiji. Pošto su njegovi roditelji bili veoma pobožni, odgajan je u bogoljublju.
Kada je odrastao, zamonašio se i nastavio je svoj život u manastiru Presvete Bogorodice, zvanom i Studenac. S obzirom da je stalno pokazivao vrline, iguman ga je predložio za prezvitera, a nekoliko godina kasnije postao je i episkop Fanarijski.

Iako je posvetio svoj život molitvama i služenju Bogu, Serafim je smatrao da nije dovoljno učinio za Gospoda. Želeo je da se udostoji mučeništva za Hrista i svaki dan se molio za to.

U Fanariju su neke turske age mrzele Serafima, a jednom prilikom kada je prolazio pored njih, počeli su da ga vređaju. Kada ih je upitao zašto to čine, oni su se još više okomili na njega i rekli su mu da će ga poštedeti ukoliko se poturči.
-Znajte Turci, nikada se vere svoje odreći neću, da bih izbegao smrt. Nikada i nipoštu neću ostaviti preslatkog Isusa mog, Boga i Tvorca mog! Gotov sam na sve muke zbog Njega - rekao im je Serafim.
Zbog ove izjave završio je kod sudije, koji ga je isto savetovao da se poturči kako bi spasao život. Kada je Serafim to odbio, sudija je naredio da ga dugo i nemilosrdno biju i muče. Uprkos velikim bolovima, Serafim je blagosiljao Boga. Nakon toga, bačen je u tamnicu gde je on molio Boga da mu da snage da izdrži sve muke koje mu predstoje.
Nakon izvesnog vremena, sudija ga je opet pozvao, misleći da je Serafim poklekao i pristao da se poturči. Međutim, on je i tad odbio da to učini, zbog čega je naređeno da ga još nemilosrdno muče.

Vezali su mu ruke i noge, a zatim su ga tukli. Meso sa njegovog tela je počeklo da otpada, a krv je lila svuda. Kada je sudija video da, pored svih tih muka, Serafim ne odustaje, naredio je da ga nabiju na kolac.
Otac joj odsekao glavu samo zato što je hrišćanka: Danas je Sveta Varvara
Dok su ga nabijali na kolac, Serafim je blagodario Gospoda i predao je svoju dušu u njegove ruke. Njegovo telo je po nalogu sudije ostalo da stoji na kocu, a smatra se da je njegovo telo, umesto da počne da smrdi i da se raspada, počelo da miriše.
Hrišćani nisu mogli da spasu njegovo celo telo, ali su uspeli da uzmu njegovu glavu koja je odneta u manastir Studenac. Veruje se da i dan danas stoji njegova glava koja i dalje iz sebe širi divan miris i isceljuje sve koji joj sa verom pristupaju.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima