• 17

DA LI STE ZNALI: Cigareta je otrovnija od prskanog voća, evo i koliko!

- U duvanskom dimu nalazi se preko 7.500 hemijskih jedinjenja, od kojih je oko 100 kancerogeno i može izazvati rak. S druge strane još uvek nije dokazano da li pesticidi i u kojoj količini mogu da izazovu kancerogena oboljenja - kaže dr Ana Jovićević iz Društva za borbu protiv raka

  • 17

Svaki pušač zna da su cigarete štetne po zdravlje, ali ga to, naravno ne sprečava da nastavi sa tom ružnom i po život opsanom navikom. S druge strane, neretko će se isti taj pušač i te kako zapitati da li je pojeo neku prskanu voćku, i šta može da mu se dogodi zbog pesticida koje je pojeo sa sirovim namirnicama.
E pa dragi pušači, vreme je da progledate i shvatite šta vas zaista ubija.

- U duvanskom dimu nalazi se preko 7.500 hemijskih jedinjenja, od kojih je oko 100 kancerogeno i može izazvati rak. Isto toliko ima i toksičkih supstanci koje direktno oštećuju srce i krvne sudove. Još jedna opasna supstanca nalazi se u cigaretama, a to je nikotin koji je zaslužan za zavisnot od cigareta, koja ponekad može biti jaka kao i zavisnost od heroina - kaže za Telegraf dr Ana Jovićević iz Društva za borbu protiv raka.

Ona napominje da veliki broj štetnih supstanci dolazi iz samog lista duvana, dok ostale nastaju sagorevanjem.
- Ono što je dokazano jeste da je kod svih obolelih od raka, on zbog genetskih predispoziija nastao samo u deset odsto slučajeva, dok su za sve ostale slučajeve zaslužne navike obolelih. Kada se govori o tome koji su to faktori koji mogu doprineti oboljevanju od kancera, statistika kaže da čak 30 odsto udela u oboljevanju ima duvan, 35 odsto nepravila ishrana, a 20 odsto mikroorganizmi - objašnjava dr Jovićević.

Govoreći o načinu ishrane, naša sagovornica objašnjava da se pod tim podrazumeva koje namirnice se koriste, kog su one porekla, koje kalorijske vrednosti i na koji način su pripremljene. Tu je naravno važno, kako kaže doktorka, i to da li je voće prskano ili ne, ali do sada nije dokazano da li pesticidi i u kojoj meri mogu da izazovu rak.
- Kada se radi o duvanskom dimu ne postoji donja granica štetnosti. Svaka količina dima je štetna i jako opasna. Svaki drugi pušač umre od posledica pušenja - kaže dr Jovićević.
(Milica Batinić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    Jedino zbog čega sam sebi kažem "Vi" je što sam nakon dvadeset godina pušačkog staža ostavio duvan.

  • roza

    sto se cigareta tice mali milion puta sam pokusavala da ih ostavim al ne ide to prejaka zavisnost da je strasno ludilo od nervoze hocu al mi ne ide da ih ostavim strasno

  • Sladi

    Umiru i nepusaci samo mnogo ranije od pusaca

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima