• 14

PROBAJMO DA RAZUMEMO LGBT OSOBE: I policajci su bez predrasuda

Policijski službenici su u okviru programa dvodnevnog treninga bili upoznati sa terminologijom i pravima koja štite LGBT osobe, ali i da prepoznaju društvene mehanizme homofobije, uobičajene predrasude o osobama koje nisu heteroseksualne orijentacije

 • 14

Bolje razumevanje situacije u kojima se nalaze LGBT osobe, njihovih specifičnih potreba, ali i prava sada imaju policijski službenici u 27 policijskih stanica u Srbiji. Obuka je i ohrabrenje za LGBT žrtve da nasilje i maltretiranje koje trpe sa puno poverenja prijave policiji. MUP već opredelio osobe za podršku LGBT zajednici na nacionalnom i lokalnom nivou.
Na konferenciji za štampu održanoj u Media centru u Beogradu, organizacija LABRIS je predstavila rezulate obuke pod nazivom "Istopolna orIjentacija i rodni identitet u radu policijskih službenika/ca". Pored predstavnica organizacije, govorili su i gospodin Aleksandar Vasilijević, Načelnik Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici- Uprava policije MUP i gospođa Ana Zrnić, predstavnica Uprave kriminalističke policije i polaznica obuke.

- Ovo je pionirski poduhvat kada je u pitanju širenje policijske obuke kod ovako značajnih pitanja odnosa policijskih službenika prema LGBT zajednici i ostvarivanju njihovih prava, ali i pune saradnje sa zajednicom sa ciljem osiguravanja bezbednosti - istakao je Vasiljević u ime MUP-a.

Svi se pitaju zašto je baš sada organizovana obuka, ali podsećam vas da je MUP počeo saradnju sa manjiskim grupama još 2006. godine.
LABRIS je sada uspeo da okupi slične NGO, postigne konsenzus oko ove teme i sa te pozicije nastupi ka MUP-u i pristupi realizaciji ovog značajnog poduhvata.
Etika rada naših službenika u zaštiti prava građana i građanki za nas je pitanje od izuzetnog značaja, ali suštinski doprinos boljem položaju LGBT osoba i njihovom efikasnom ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Ministarstvo je na nacionalnom i lokalnom nivou već opredelilo kontakt osobe za saradnju u pružanju pomoći LGBT zajednici. Na kraju, u ime Uprave policije želim da istaknem ogromno zadovoljstvo za izuzetno odgovoran pristup LABRIS-a i nadam se da ćemo saradnju nastaviti i sledeće godine.” – rekao je na kraju Vasilijević.

Obuka je imala za cilj pre svega smanjenje nasilja i homofobije, ali i obezbeđivanje uslova da policijske službe budu mesto poverenja u kome će se LGBT osobe osećati zaštićeno od nasilja, zlostavljanja i diskriminacije.
Obuci, koja je trajala od 20. oktobra do 20. novembra, prisustvovalo je 120 policijskih službenika iz 27 policijskih uprava u Srbiji. Policijski službenici/e su u okviru programa dvodnevnog treninga bili upoznati sa terminologijom i pravima koja štite LGBT osobe, ali i da prepoznaju društvene mehanizme homofobije, uobičajene predrasude o osobama koje nisu heteroseksualne orijentacije. Završni deo programa obuke predstavlja i simulacija mogućih stvarnih situacija.
U ime polaznika obuke, obratila se Ana Zrnić, predstavnica Uprave kriminalističke policije -Naglasila bih da tema seminara nije bila na temu da li je homoseksulanost nešto dobro ili loše – već da postoji i da se problemi sa kojima se suočava ovaj deo našeg društva bolje razumeju i lakše prihvate.

Tokom ovog prvog ciklusa obuke mi smo informisani ne samo o ljudskim pravima, već i kroz šta prolaze, sa čim se sve suočavaju i kako se osećaju LGBT osobe u svakodnevnom životu.
Radionica “Živa bibiloteka” u kojoj je učestovli homoseksulani parovi ili pojedinci je bila posebno značajna za nas jer su ljudi pričali svoja iskustva, sa kakvim se preprekama i problemima suočavaju ali i da policajci pitaju sve što ih zanima u direktnoj komunikaciji. To nam je posebno pomoglo da se razumemo sa ljudske ali i sa profesionalne strane.”
Obuke su organizovane i realizovane u saradnji sa Ministarstvom unutrasnjih poslova, Uprava policije, a uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • M!N

  Samo nek ne paradiraju i sve je ok..

  13
  4

  Podelite komentar

 • zvezda

  Svaka cast! Podrzavam ovo..Svaku diskriminaciju treba osuditi i svaki covijek bi trebao biti prihvacen od okoline

  8
  4

  Podelite komentar

 • Slavica

  Bolje LGBT osobe nego psihopate, koji ubijaju zene i decu!!! Biti drugaciji nije zlocin!

  7
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima