INTERVJU Dragan Ilić, vojni pilot u penziji: Zoki je voleo život, dao ga je za otadžbinu (VIDEO)

Pilot nekadašnje vojske SRJ s tugom se seća majora Radosavljevića, koji je poginuo pre trinaest godina tokom NATO bombardovanja. Ilić kaže da odbrana domovine nije imala veze s političkim opredeljenjem

  • 0

Najmlađi pilot aviona "MIG-29" major Zoran Radosavljević poginuo je 26. marta 1999. godine. Njegov avion oborili su avioni NATO-a u vazdušnom prostoru Republike Srpske. Tim povodom za Telegraf.rs govori Radosavljevićev saborac, penzionisani vojni pilot Dragan Ilić.

Pilot Ilić za naš portal priča kako je srpska avijacija izgledala na kraju dvadesetog veka, koliko je borba protiv nadmoćnijeg neprijatelja bila teška, ali i o tome kako, s ove distance, gleda na vojnu intervenciju protiv SRJ.

Dragan Ilić odlučio je da bude pilot iz ljubavi prema letenju. Kako kaže za svoju generaciju pilota, "više su bili piloti nego vojnici". Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru, a nakon nje i Vojnu akademiju. Na svoje školovanje nosi lepe uspomene, a prijateljstva koja je tada stekao traju već četrdeset godina.

Osim uspomena na prijateljstva i sjajne letove, Ilić se, doduše nerado, seća vremena kada je zajedno sa svojim saborcima branio nebo Savezne Republike Jugoslavije. Tada je, kao pilot aviona "MIG 29", bio deo 204. Avijacijskog puka 127. lovačke avijacije SRJ. Vojska je intervenciju NATO-a sačekala spremna, a skoro svi srpski piloti bili su u svojim avionima. Oko 19 časova tog 24. marta Ilić je bio na aerodromu u Nišu, spreman za poletanje i borbu s neprijateljem.

Kada je bilo vreme da odluči hoće li braniti otadžbinu ili ne, Ilić nije mnogo razmišljao. Ipak, saznanje da je neprijatelj nekoliko puta brojniji i vojno i teknički nadomoćniji za njega, kao i za druge pilote, bilo je veoma teško.

Nemoć da se pripreme za takav odnos snaga i da tehnički pariraju protivniku odnela je nekoliko života pilota iz ove jedinice. Ilić se s tugom seća svih preminulih kolega. Ipak, posebno smo razgovarali o majoru Zoranu Radosavljeviću, najmlađem pilotu "MIG-a 29", koji je, kako Ilić kaže, "mnogo voleo sve aspekte života".

Nakon 78 dana bombardovanje je konačno bilo gotovo, a ratna dejstva su prestala. Piloti su prizemljili svoje avione koji su, nekoliko godina kasnije, poslati na remont kako bi im se produžio životni vek. Dragan Ilić je nastavio da leti, ali ovoga puta da bi podučavao nove nade srpskog vazduhoplovstva. Ipak, zbog bombardovanja Ilić nema tačnu evidenciju o svojim letovima.

Trinaest godina nakon bombardovanja, Ilić se ne kaje što je bio deo tih događaja. Za njega, kao profesionalnog pilota, nije bila važna državna politika, već odbrana zemlje. Svoje veštine pilotiranja, ali i ljubavi prema domovini, prenosio je na mlade generacije pilota. Za njega, pilotiranje je veština, pomešana sa znanjem teorije, za koju treba mnogo vremena da se savlada. Ipak, ne treba odustajati.

Dragan Ilić se penzionisao 2007. godine. Kada bi mogao da se vrati u prošlost, opet bi birao karijeru pilota. Ipak, kaže da se sada ne bi usudio da se školuje za pilota, jer su "uslovi previše rizični sa stanovišta finansijske podrške same obuke".

(Milica Stojanović/Foto: Vladimir Lukić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA