• 54

OVA VEST ĆE RAZBESNETI SVAKOG SRBINA: Najstariji smo narod na planeti, pogledajte kolika nam je prosečna starost!

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika

  • 54

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42.2 godine, zbog čega naša zemlja spada u najstarije nacije sveta zajedno sa Japanom, Nemačkom, Italijom i drugim državama.
Poražavajući podatak je da svake godine izgubimo preko 32.000 stanovnika, odnosno čitav manji grad. Iz RZZS poručuju da stanovništvo Srbije odlikuje intezivan proces starenja, koji je posledica jasno izraženog silaznog trenda živorođenih od sredine pedesetih godina i uzlaznog trenda umrlih.

- Najznačajniji i najsloženiji problem s kojim smo suočeni danas, a koji je posledica prethodnih demografskih kretanja, jeste poremećaj u starosnoj strukturi stanovništva, što za rezultat ima visoku prosečnu starost, sa tendencijom daljeg rasta - kaže za Telegraf Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Projekcije za budućnost nisu svetle - očekuje se da će prosečna starost Srba 2041. godine iznositi 47 godina.
- Razloge ovakve precene treba potražiti u osnovnim karakteristikama demografske slike Srbije na početku XXI veka - visoka prosečna starost stanovništva, izrazito negativan prirodni priraštaj, nedovoljno obnavljanje stanovništva, širenje depopulacionih prostora, odsustvo i radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reporodukciju novih generacija kao i prihvaćene savremene norme reproduktivnog ponašanja ženskog stanovništva koje onemogućava rehabilitaciju rađanja - navodi Bjelobrk.
Rešenje prestavljaju pažljivo osmišljene strategije, politike i konkretne mere u oblasti nataliteta, mortaliteta i migracija od strane državnih institucija.

- Na taj način bi uspeli da zaustavimo negativan trend kretanja demografskih procesa i pojava koji se uporno nastavlja i sprečili sve nepovoljne i tragične posledice za celokupno naše društvo – zaključuje Bjelobrk.
Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika. Zajedno sa Japancima, Nemacima, Italijanima i Grcima spadamo u najstarije nacije sveta, dok su stanovnici afričkih zemalja najmlađi na svetu – u Nigeru i Ugandi prosečna starost iznosi oko 15 godina.
Kada se pogleda region, od nas su stariji Slovenci (43.5) i Bugari (42.6), dok su Hrvati približno stari kao i mi - 42.1 godine. Od nas su mlađi Makedonci (36.8), Crnogorci (39.2), Rumuni (39.8), Bosanci (40.8) i Mađari (41.1). Najmlađi su Albanci koji su više od deset godina mlađi od nas - njihova prosečna starost stanovnika iznosi 31.6 godina.
(Jovana Radivojević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Zato sto moj drug mojsa ne cini nista da goci napravi par malih delija. E zato je to tako

  • Budjoni

    Prosla sadasnja i buduća "vlast" sprema nas za ZOO Vrt. Kao "retka vrsta" vredećemo vise. Treba da smo "besni" na sebe sto smo dozvolili da nas "veleizdajnici" vode u buducnost. Nema vece veleizdaje od unistenja sopstvenog naroda zarad "stranackih" interesa! Nije vazno ko ce voditi Srbiju, vazno je da od svog rada mozete normalno da zivite! Deca se ne prave obecanjima. Kineski model na srpski nacin! Mozda kao "robovi" imamo vece sanse? Primer, Amerika. Robovima nije preostalo nista drugo sem da se množe ! Unistavaju "penzionere" da bi statistika bila bolja !

  • Goran Vasiljevic

    Kao covek koji ima jedno dete i ,zamalo , se nije razisao sa suprugom zbog njene zelje za drugim detetom znam da finansije nemaju odlucujucu vezu sa tim. Zasto onda ne drugom detetu ?? Ne dozvoljavam da mi dete sutra bude sluga (jer je termin radnik kod nas potrosen) sinu ili unuku nekog lopova i prevaranta/politicara. Ne volim ja vise ovu zemlju da bih joj podario jos jedno namuceno stvorenje, necu da me sutra kunu kao sto ja kunem moje roditelje. Ako bi stigli dugo ocekivani iseljenicki papiri onda jos dvoje nije mnogo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima