• 54

OVA VEST ĆE RAZBESNETI SVAKOG SRBINA: Najstariji smo narod na planeti, pogledajte kolika nam je prosečna starost!

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika

 • 54

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42.2 godine, zbog čega naša zemlja spada u najstarije nacije sveta zajedno sa Japanom, Nemačkom, Italijom i drugim državama.
Poražavajući podatak je da svake godine izgubimo preko 32.000 stanovnika, odnosno čitav manji grad. Iz RZZS poručuju da stanovništvo Srbije odlikuje intezivan proces starenja, koji je posledica jasno izraženog silaznog trenda živorođenih od sredine pedesetih godina i uzlaznog trenda umrlih.

- Najznačajniji i najsloženiji problem s kojim smo suočeni danas, a koji je posledica prethodnih demografskih kretanja, jeste poremećaj u starosnoj strukturi stanovništva, što za rezultat ima visoku prosečnu starost, sa tendencijom daljeg rasta - kaže za Telegraf Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Projekcije za budućnost nisu svetle - očekuje se da će prosečna starost Srba 2041. godine iznositi 47 godina.
- Razloge ovakve precene treba potražiti u osnovnim karakteristikama demografske slike Srbije na početku XXI veka - visoka prosečna starost stanovništva, izrazito negativan prirodni priraštaj, nedovoljno obnavljanje stanovništva, širenje depopulacionih prostora, odsustvo i radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reporodukciju novih generacija kao i prihvaćene savremene norme reproduktivnog ponašanja ženskog stanovništva koje onemogućava rehabilitaciju rađanja - navodi Bjelobrk.
Rešenje prestavljaju pažljivo osmišljene strategije, politike i konkretne mere u oblasti nataliteta, mortaliteta i migracija od strane državnih institucija.

- Na taj način bi uspeli da zaustavimo negativan trend kretanja demografskih procesa i pojava koji se uporno nastavlja i sprečili sve nepovoljne i tragične posledice za celokupno naše društvo – zaključuje Bjelobrk.
Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika. Zajedno sa Japancima, Nemacima, Italijanima i Grcima spadamo u najstarije nacije sveta, dok su stanovnici afričkih zemalja najmlađi na svetu – u Nigeru i Ugandi prosečna starost iznosi oko 15 godina.
Kada se pogleda region, od nas su stariji Slovenci (43.5) i Bugari (42.6), dok su Hrvati približno stari kao i mi - 42.1 godine. Od nas su mlađi Makedonci (36.8), Crnogorci (39.2), Rumuni (39.8), Bosanci (40.8) i Mađari (41.1). Najmlađi su Albanci koji su više od deset godina mlađi od nas - njihova prosečna starost stanovnika iznosi 31.6 godina.
(Jovana Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Luka

  Ovo je netacno,Crna Gora je starija od Srbije duplo

  118
  7

  Podelite komentar

 • Marijana

  Radjace se deca, kada mladi budu imali nade u bolju buducnost u ovoj zemlji, a ne bezali trbuhom za kruhom na zapad. Ako bude posla , bice i dece. Ko da stvara porodicu ako nema reseno stambeno pitanje i koliko toliko izvestan posao. To je jedini nacin da povecamo natalitet. Sve ostalo su prazne price.

  67
  2

  Podelite komentar

 • Iscelitelj

  Nije cudo. Zene i devojke iz Srbije trce iskljucivo za seljacinama, propalitetima i kriminalcima. Na kraju ce ostati samo kriminalci i sponzoruse...

  56
  9

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima