Srbi osuđeni na 139 godina robije zbog ratnih zločina u Hrvatskoj

U optužnici je navedeno da su kao pripadnici paravojnih srpskih snaga, komandovali i učestvovali u protivzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju civila hrvatske narodnosti i zarobljenih hrvatskih branitelja

  • 93

Desetorica optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. godine proglašena su krivima pred Županijskim sudom u Osijeku, koji ih je nepravosnažno osudio na ukupno 139 godina zatvora, objavilo je danas Veće za ratne zločine tog suda.

Za, kako je precizirano, ubistvo ukupno 72 civila i hrvatskih vojnika u okolini mesta Trpinje presudom su proglašeni krivim i osuđeni Stevo Pantić i Milisav Atanacković na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina, Milenko Pantić, Ðoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić na po 14 godina, Zoran Ranković i Željko Vuković na po 12 i Miroslav Kovačević na pet godina "iza rešetaka".

Ujedno, Veće je donelo rešenje kojim je produžilo svima istražni zatvor do nove odluke suda, a najduže do pravosnažnosti presude.

U optužnici Državnog tužilaštva Hrvatske je navedeno da su kao pripadnici paravojnih srpskih snaga, od septembra do kraja novembra 1991. godine komandovali i učestvovali u protivzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju civila hrvatske narodnosti i zarobljenih hrvatskih branitelja, prenose hrvatski mediji.

Svi optuženi u ovom slučaju, osim Jerka Mičića uhapšeni su u julu prošle godine, dok je Mičić uhapšen u februaru ove godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srban

    19. decembar 2014 | 16:32

    Srbi osudjeni u Srbiji,Srbi osudjeni u Hrvatskoj,Srbi osudjeni u Hagu...?A gde su to osufjeni hrvati i muslimani?Doci ce cika Bog pa ce to resiti!

  • niki

    19. decembar 2014 | 14:25

    ma nije moguce !samo tolko?!

  • Hrvat

    19. decembar 2014 | 15:50

    Men to malo izgleda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA