Danas su Detinjci i veliki broj običaja se poštuje na ovaj dan: Jednu stvar deca moraju da urade

Rano ujutru na Detinjce, odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom, a mališani moraju da se poklonom "otkupe" kako bi ih roditelji odvezali

  • 17

Danas se slave Detinjci, pravoslavni praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića. Roditelji nekoliko dana pre ovog praznika opominju svoju decu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme "otkup".

Vrednija deca se potrude da na vreme pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup" na praznični dan.

Foto: spcbrod.org

Rano ujutru na Detinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke najčešće za stolicu na kojoj sede.

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    21. decembar 2014 | 19:31

    Не смијем пуно тражити,и загрљај је довољан.Вратиће ми за материце...

  • Gxc

    21. decembar 2014 | 13:38

    Svima srecni Detinjcii:)^^

  • marija

    21. decembar 2014 | 14:40

    Meni su moje tri ćerke dale po poljubac i stvarno veći poklon nisam mogla da dobijem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA