• 20

ORGANIZOVANA MAFIJA: Nemački mediji šokirani krađom beba u Srbiji

Udruženje roditelja nestalih beba procenjuje da je 6.000 do 10.000 odojčadi "nestalo" između navodne smrti i obdukcije. U najmanje 42 slučaja je ovo udruženje roditelja uz pomoć DNK-analiza uspelo da uđe u trag već odrasloj deci

 • 20

U članku pod naslovom "Srpske nestale bebe“, ugledni nedeljnik "Cajt" na svom portalu piše o sumnjama hiljada srpskih roditelja čije su bebe u klinikama proglašavane mrtvim. Tužilaštvo o tome godinama ćuti.
Mira Dobrosavljević nikada neće zaboraviti dan rođenja svog drugog sina. Ona je imala tek 20 godina, kada je 2. novembra 1989. rodila naizgled sasvim zdravog dečaka u porodilištu u Pančevu.

- Dali su mi da ga podojim. Ličio mi je na mog pokojnog oca. Bio je san. Bila sam srećna - seća se 46-godišnjakinja kroz tužni smešak. Ipak, njena sreća će uskoro preći u užas i neprolazni bol. Lekari su rekli Miri da je bilo "komplikacija" i da je dete prebačeno u Beograd. Tri dana kasnije telegramom je javljeno da joj je sin umro. Roditelji su pitali za sahranu, ali im je rečeno da to radi klinika.
KONAČNO: Formira se komisija za slučaj nestalih beba!

- U tadašnjoj Jugoslaviji smo još verovali u državu. Do tada mi na pamet ne bi palo da sumnjam u upute sa zvaničnih mesta - priča Mira.
"Cajt" piše da je majka ubeđena da joj je dete živo, da je tada prodato nekome. Mira nikako nije usamljeni slučaj. Udruženje roditelja nestalih beba procenjuje da je 6.000 do 10.000 odojčadi "nestalo" između navodne smrti i obdukcije.
U najmanje 42 slučaja je ovo udruženje roditelja uz pomoć DNK-analiza uspelo da uđe u trag već odrasloj deci. Ali, državno tužilaštvo uprkos tome odbija da pokrene istragu uz obrazloženje da su DNK-analize izvedene na privatnim klinikama.
Prema rečima predsednika Udruženja Vladimira Čičarevića, pravosuđe je odbilo da dela čak i kada su majka i ćerka u jednom slučaju zajednički podnele tužbu. Zato se organizacija obratila premijeru Aleksandru Vučiću i ministru pravosuđa. Do danas bez rezultata.
NAJVEĆI SKANDAL U 20. VEKU: Ko koči istragu o nestalim bebama?

Čičarević (34) je i sam ostao bez sina 2003. godine. Odbacuje izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da krađa beba pripada "dalekoj prošlosti",  jer Udruženje roditelja je pre nekoliko meseci dobilo prijave za još dva slučaja.
On je ubeđen da "bejbi-mafija" ima mnogo karika: lekare, babice, čistačice u klinikama koje iznose decu, opštinske činovnike koji prekrajaju matične knjige, zaposlene u domovima za siročad koji zvanično daju decu na usvajanje. Tvrdi da se bebe prodaju za 15.000 do 45.000 evra. I dodaje da je i zakon loš jer nema obavezujućih propisa kako treba postupati sa telima preminule odojčadi.
Mira Dobrosavljević je počela da sumnja kada je na 18. rođendan svog navodno pokojnog sina dobila pismo u kojem se on poziva da se upiše u birački spisak. Mukotrpna potraga je, kaže, dokazala da je njen sin sa novom porodicom otišao u SAD, ima i njegovu fotografiju. Plaši se susreta.

- Ali želim da on sazna istinu. Da sam ga želela, a ne odbacila. Da zna da mi postojimo, da ima porodicu i dva brata sa kojima može da bude u kontaktu, ako želi - rekla je ona.
NIKADA NISAM NAŠLA GROB SVOG DETETA: Rekli su mi da mi je sin umro, a stigao mu je poziv za vojsku!
A Vladimir Čačarević je već tri puta prisustvovao ponovnom susretu majke i deteta. Kako on kaže, to su scene" kada staju vetar i cvrkut ptica".
(Telegraf.rs / Izvor: Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Batman

  Banda! Gde ce im dusa tim ljudima sto kradu decu?

  46
  0

  Podelite komentar

 • Markus

  O ovoj temi treba da pisete svaki dan! Jedino tako mozemo ocekivati neke odgovore.

  40
  0

  Podelite komentar

 • pavle

  Ne razumem, kako niko nije bio uskracen za glavu od tih iz svercera...

  34
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima