• 26

ŠIŠA PRETI SRPSKOJ DECI: Od ove jeftine grčke droge narkomanima se raspada telo! (VIDEO)

Na vrhuncu finansijske krize, na ulicama Atine se pojavila nova jeftina droga - šiša. Korišćenje ovog narkotika može da izazove halucinacije, anksioznost, povećanu seksualnost i agresiju, grčeve, pljuvanje krvi, iznenadne nasilne napade dijareje i nalete psihotičnog nasilja

  • 26

Šiša je vrsta droge koja je izvedena iz metamfetamina, a potiče iz glavnog grada Grčke, Atine. To je kristal met izmešan sa kiselinama, košta između tri i pet evra po gramu, i poznat je kao "droga koja ubija siromašne" ili "kokain siromašnih".
Korišćenje ove droge može da izazove nesanicu, halucinacije, anoreksiju, anksioznost i povećanu agresiju. Ostale posledice uglavnom mogu da se jave u vidu oralnih, nosnih i crevnih čireva. Iako se ne zna tačno sastojak šiše, zna se za sigurno da je metamfetamin definitivno ključni sastojak, poznatiji i kao kristal met. Misli se da su u njoj sadržani i sastojci koji se nalaze u bateriji akumulatora automobila. Korišćenje vrlo brzo dovodi do psihološke zavisnosti, a najćešća posledica su "met usta" - ne osećaju se zubi zbog gubitka "produkcije" nosa pomoću kojeg neki korisnici ušmrkavaju prah.


Atina i cela Grčka su u velikoj ekonomskoj krizi, koja se oseća i na tržištu narkotika. Ako šiša nije dostupan, korisnici kupuju i hlor, šampon, motorna ulja, kerozin i pročišćivač za vodu. U sastojku šiše je pronađena i sumporna kiselina koja inače može da rastvori drvo, papir i tkaninu.
Ono što je korisnicima ove droge posebno privlačno jeste njena cena - doza košta između dva i pet evra. Šišu je lako napraviti jer dileri imaju mobilne laboratorije zbog čega je teško policiji da ih locira.

Posledice šiše zvuče kao kombinacija medicinskog rečnika i horor filma: grčevi, pljuvanje krvi, iznenadni nasilni napadi, dijareja i naleti psihotičnog nasilja. Veruje se da se šiša prvi put pojavila u Grčkoj 2010. godine, kada je finansijska kriza dostigla svoj vrhunac. U početku su je koristili imigranti iz Avganistana, Irana, Pakistana i Indije, kao i redovni korisnici heroina.
Droga šiša se može naći isključivo u Grčkoj. Činjenica da je napravljena od sastojaka baterije akumulatora čini ovu drogu posebno čudnom. Jedna od posledica je i povećana seksualnost, i delom je odgovorna za povećanu stopu zaraženih HIV-om jer neki korisnici drogu ubrizgavaju.

Korisnici ove opasne droge kažu da ih celo telo boli ukoliko ne uzmu potrebnu dozu. Zbog agresivnog dejstva, može da se desi da nekog ubiju, a da toga ne budu svesni. Šiša može da ima dejstvo na korisnika i do 24 časa od prvog uzdisanja. U tom periodu oni se agresivno ponašaju, i prave nerede u centru Atine zbog čega je atmosfera na ulicama napeta.
Šiša razara i ubija ljude lagano, a zbog njene niske cene nije isključeno da će se uskoro pojaviti i u zemljama Evropske Unije, pa i u Srbiji.
Pogledajte video:

YouTube /Al Jazeera English
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Ko hoce nek izvoli

  • alem

    E moji licemjerni narode, hoćete marihuanu, a mrzite ostale droge, npr. kokain, heroin, kristal met i još drogi. Ako osoba bude pušila marihuanu, poslije će da se navikne na sljedeće droge: kokain, ekstazi, LSD, kristal meth i heroin. Inače bi bez tih drogi izvršiti samoubistvo.

  • Сима

    Сада Перановић не изгледа као лоше решење?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima