GAMA NOŽ STIGAO U SRBIJU: Najsavremeniji aparat za operacije u Kliničkom centru

Aparat koji se smatra zlatnim standardom u lečenju kancera mozga biće kupljen za Klinički centar Srbije. Ministarstvo zdravlja je u utorak zvanično pokrenulo javnu nabavku za njegovu kupovinu. Ovaj nož koštaće 4,5 miliona evra

  • 10

Najsavremeniji aparat za lečenje tumora mozga, gama nož, od sledeće godine biće dostupan pacijentima iz Srbije.

Aparat koji se smatra zlatnim standardom u lečenju kancera mozga biće kupljen za Klinički centar Srbije. Ministarstvo zdravlja je u utorak zvanično pokrenulo javnu nabavku za njegovu kupovinu. Ovaj nož koštaće 4,5 miliona evra, a u tu cenu biće uključena montaža, sva prateća oprema, projektovanje i izvođenje radova na novom prostoru koji će biti izgrađen.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je 80 odsto iznosa, a 20 odsto Kontrola letenja kroz donaciju. Od 2008. pa do sada RFZO je na lečenje u Tursku poslao 677 pacijenata i za to platio četiri miliona evra.

To je metod lečenja gama zracima, koji se usmeravaju ka tumoru, a da se ne oštećuje zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje, kosa ne otpada i sprovodi se samo jedan tretman.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kerberus

    25. decembar 2014 | 13:47

    Hvala Bogu da se nase pare (poreskih obveznika) koriste za ovakve investicije. Trosi se na sve strane, sluzbena kola, fiktivne dnevnice, pompezne parade doceci, pa majku mu imamo i mi pravo na normalan zivot u ovoj zemlji.

  • Bojan

    25. decembar 2014 | 13:29

    Koliko ce pacijenti cekati na red mesece ili godine?

  • ♥♡♥

    25. decembar 2014 | 13:54

    Konacno! Al na zalost ne mogu svi tumori da se tretiraju na ovaj nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA