ZABORAVITE PSIHIJATRA: Ova Srpkinja je na internetu pronašla prirodan lek protiv depresije! (FOTO)

Tragajući za psihičkim mirom posle tragedije u porodici, Paraćinka Zlata Jovanović (56) savladala je slikarske tehnike kolaža, asamblaža i dekupaža. Nove hobije otkrila je na društvenim mrežama

  • 8

Za samo nekoliko meseci Zlata Jovanović (56) iz Paraćina, nekadašnja tekstilna radnica, a sada mlada penzionerka, savladala je ni malo jednostavne slikarske tehnike kolaža, asamblaža i dekupaža i svaki ćošak svog stana ulepšala tako dekorisanim predmetima.

Tehnike je naučila na internetu, tragajući za nečim novim što bi je zaokupilo i izvelo iz depresije u kojoj se našla. Nijedan stari hobi nije mogao da joj zadrži pažnju, ali su zato novi, navodi Jovanovićeva, više nego delotvorni. Povratila je lični mir i vedri duh ali i dalje svake večeri provodi po nekoliko sati baveći se svojim rukotvorinama.

- Nakon smrti majke bila sam u šoku i potpuno blokirana. Čak ni poeziju nisam mogla da pišem iako sam na taj način godinama izbacivala životnu teskobu iz sebe. Na internetu sam otkrila kolažnu tehniku i krenula da pravim apstraktne slike presovanim suvim biljem. To mi je bilo najjeftinije, što nije beznačajno s obzirom na materijalnu situaciju u kojoj sam - priča ova izuzetno kreativna Paraćinka.

Kolaž se radi tako što se presovano lišće i cveće posebnim lepkom lepi za gipsanu ploču, šperploču ili karton. Kao podloga može da posluži sve što je tog momenta pri ruci, a ne završi u kontejneru.

Kad je Zlati ponestalo suvog lišća, krenula je sa asamblažom, tehnika je slična, samo što se na podlogu ne lepi lišće već se kombinuju različiti drugi materijali.

- Metal, kanap, kamen, školjkice, cirkoni... sve može da posluži da se na izabranoj podlozi, na koju je nanet grunt, formira motiv-slika. Sama biram kombinacije zavisno od toga šta imam na raspolaganju. Obično, kad sređujem fioke, pronalazim različite materijalčiće. Sad to više ne završi u kontejneru već odmah stvorim sliku u glavi šta mogu da napravim od toga i pristupam poslu - objašnjava Zlata kako dobija kreativno nadahnuće.

Ipak, njen najomiljeniji hobi je dekupaž. To je drevna slikarska tehnika nastala u Francuskoj. Nazivaju je tehnikom siromašnih i njome su ukrašavani zidovi, prozori, čak i nameštaj. Zlata ukrašava različite upotrebne predmete - flaše, čaše, činije, vaze, keramiku, porcelan....

Tajna je u tome da se najfiniji sloj obične salvete lepi specijalnim lepkom za podlogu. Onda sledi doterivanje, bojenje finim akrilnim bojama, pa lakiranje.

Na taj način, iako je salveta u pitanju, predmet može i da se pere, a lak obezbeđuje zaštitu i visoki sjaj. Tako Zlata od nekog starog pohabanog predmeta pravi izvanrednu atrakciju.

Mada je ispunila svoj cilj, da novim hobijima popravi raspoloženje, Jovanovićeva od svojih novostečenih umeća ne odustaje. Odgovorno tvrdi da je u praksi potvrdila mišljenje stručnjaka da od hobija nema bolje terapije protiv stresa, depresije i ostalih životnih boljki.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gistronaut

    25. decembar 2014 | 19:54

    Akutna teskoba usled gubitka bliske osobe i depresija nikako nisu ista stvar. Hemijski disbalans neurotransmitera u mozgu se ne sanira lepljenjem salvetica.

  • Dag

    26. decembar 2014 | 12:48

    Mi bi 'teli,ako - moze... (Olako govorite, o veoma ozbiljnim stvarima.Imajte na umu, da ovo citaju, i oni, koji bas i neznaju mnogo, o ovim problemima.)...

  • yande

    25. decembar 2014 | 21:49

    cush ti ovo nasla lek! Nedao joj Gospod da oseti cari prave depresije! ne bi znala kako se zove... a ne da lepi slicice. Govorim iz iskustva i ponovicu opet ne dao joj Bog da je oseti. Znaci psihijatri, psiholozi, farmacije su tek ono radi reda kao a!? Kod depresije pod 1 pomazu lekovi. 2 Psiholog i tek onda aktivnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA