CNN: Može li Srbija da bude novo omiljeno mesto za holivudske filmove? (VIDEO)

Zahvaljujući geografski raznolikim predelima i raznolikoj arhitekturi, Srbija je u filmu "Put oko sveta za 80 dana" dočarala čak 18 zemalja, dok je samo Beograd pred kamerom predstavljen kao sedam svetskih gradova

  • 3

U sklopu serijala "Na putu" kojim predstavlja potencijale Srbije, "CNN" je objavio tekst u kojem istražuje da li Srbija može postati nova atraktivna destinacija za snimanje kod holivudskih filmova.

Šta biste uradili ako treba da snimite poznatu priču o Fileasu Fogu, junaku pisca Žila Verna, koji dokazuje da je moguće obići svet za svega 80 dana? Naravno, mogli biste da putujete s ekipom oko sveta i snimate sve delove na različitim meridijanima, ili biste mogli da najveći deo svog vremena provedete snimajući u Srbiji, navodi se u tekstu "CNN-a".

Filmska adaptacija Vernovog romana "Put oko sveta za 80 dana", snimljena 1989. godine sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, većim delom je snimana u nekadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući geografski raznolikim predelima i raznolikoj arhitekturi, Srbija je u tom filmu dočarala čak 18 zemalja, dok je samo Beograd pred kamerom predstavljen kao sedam svetskih gradova.

- Srbija ima dugu tradiciju snimanja filmova. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovde su se snimale velike svetske koprodukcije - izjavila je za "CNN" Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Sada mnoge svetske filmadžije ponovo upiru pogled ka Srbiji, koja se trudi da poveća svoj značaj na igralištu zvanom sedma umetnost.

Među produkcijama koje su u Srbiji snimane navodi se "Koriolan" Rejfa Fajnsa, sa Džerardom Batlerom u glavnoj ulozi, zatim "Gavran" u kojem je igrao Džon Kjuzak, te "Novembarski čovek" u kome igra Pirs Brosnan.

- U Srbiji je u poslednjih godina snimljeno nekoliko odličnih filmova. Pokazali smo da možemo da se takmičimo sa zemljama koje važe za vrhunske filmske destinacije - istakla je Ilić.

Producentkinja Anđelka Vlaisavljević, koja je sa svojom producentskom kućom “Work in Progress” radila na stranim filmovima koji su sa sve većim budžetima snimljeni u Srbiji. Ona je navela da nije oduvek bilo tako.

- Govorili bi nam: "Sibir? Nema šanse, ne idemo da snimamo tamo, suviše je hladno" - rekla je kroz osmeh dodajući da je mnoge ubeđivala da Srbija nema veze sa Sibirom.

Ipak, ona konstatuje da je sada sve drugačije.

- O nama se priča u svetu i to ne samo zbog toga što imamo kvalitetnu ekipu i sve to, već i zbog toga što je sada pravo vreme za snimanje u Srbiji. I opet, svi koji dođu imaju tako mala očekivanja da budu uvek prijatno iznenađeni i dopada im se ovde - zaključila je Vlaisavljević.

Glumac Bojan Perić je nakon brojnih uloga u domaćim ostvarenjima zaigrao i u filmu "Lockout".

- Tokom svih loših vremena koja su nas zadesila u prošlosti, filmska industrija nije propala. To je veoma važno za kulturu, a verujem da zemlja sliku o sebi najbolje gradi kroz kulturu - istakao je Bojan Perić.

(Telegraf.rs / Izvor: CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    26. decembar 2014 | 13:14

    Pa, kad nas vec, nasa drzava reklamira, kao, JEFTINU ,radnu snagu...

  • draleRS

    26. decembar 2014 | 07:23

    moze jer bi imali statiste za par evra na dan,mogli bi da gaze ljude I da to snimaju za par evra i slicno,jeftina glumacka snaga

  • Gogi

    25. decembar 2014 | 23:29

    Sto pre da se i ovde nesto snima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA