FBI ISTRAŽUJE OGNJANOVIĆE: Gde su zaista završile pare od operacije male Tijane

- Ukoliko se podnese prijava, roditelji Tijane Ognjanović, Nebojša i Jelena, odgovaraće za krivično delo prevare jer su doveli u zabludu ljude iz Srbije i inostranstva koji su im uplaćivali novac s verom da će biti iskorišćen za operaciju - rekao je izbor blizak istrazi

  • 25

Izveštaj radne grupe, koja je istraživala slučaj "Ognjanović", policija je prosledila Višem javnom tužilaštvu, ali će posla biti i za tužilaštvo i za policiju sve dok se ne ispitaju sve okolnosti sumnje koje su vezane za ovaj slučaj, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a preneli srpski mediji.

 

- Iako je u toku štrajk advokata, u narednim nedeljama ćemo definitivno doneti odluku o pokretanju istrage, a može da se kaže da su Tijanini roditelji svesno doveli ljude u zabludu jer su na početku rekli da im je potrebno 750.000 dolara za ćerkinu operaciju. Uz pomoć humanih ljudi, oni su sakupili tu sumu, ali se nisu zaustavili ni kada je ona dostigla 2,75 miliona evra - kaže izvor iz Višeg tužilaštva i dodaje:

 

 

- U policiji su u novembru 2013. godine rekli da sem računa u Komercijalnoj banci nemaju drugi, ali se ispostavilo da imaju još dva. Ukoliko se podnese prijava, odgovaraće za krivično delo prevare, jer su u zabludu doveli ljude iz Srbije i inostranstva koji su im uplaćivali novac s verom da će biti iskorišćen za operaciju.

 

Isti izvor je dodao i da će im se na teret staviti i pranje novca zbog nekoliko bankarskih sredstava koja nisu pridodata ostavinskoj raspravi.

 

 

- Zbog svih malverzacija, država je tražila pomoć od američkog pravosuđa i FBI, koji će uskoro započeti istragu svih finansijskih transakcija u njihovoj zemlji, kao i to koliko je stvarno koštala operacija devojčice u Hjustonu. Time će ova mučna drama, nakon tragičnog traga male Tijane, dobiti još jedan tužni nastavak - prenele su Večernje novosti.

 

Od ukupno 2.580.000 evra koliko je prikupljeno, nakon Tijanine smrti je ostalo 1.665.000, a veliki deo novca je bio razdeljen na nekoliko računa u Srbiji, SAD i Kanadi.

 

 

Prvo su otvorili račun u Srpskoj banci i na njega uplatili 7.400 evra, a ubrzo je otvoren i račun na Tijanino ime na kojem trenutno ima 65.000 evra, ali je poreklo tog novca nepoznato. Kada su otišli u Ameriku, Ognjanovići su otvorili račun u Morgan Čejs banci i počeli sa organizovanjem donatorskih večera, a pomoć je stizala od naših ljudi iz dijaspore, Srpske pravoslavne crkve i domaćih kompanija koje posluju na tamošnjem tržištu.

 

- Ognjanovići su na taj račun odmah uplatili 18.000 dolara, a novac je nastavio da se sliva. Posle smrti devojčice, otac i majka su prebacili 100.000 dolara na račun u Srpskoj banci, a istovremeno, Jelena je podigla 18.400 dolara sa računa u Morgan Čejs banci. Na kraju je Ognjanovićima na računu Srpske banke ostalo još 100.000 dolara i 74,000 evra - kaže izvor iz istrage.

 

 

Deo novca je iskorišćen za kupovinu opreme u Institutu za majku i dete, ali se i tu pojavila sumnja da je bila malverzacija, jer se sumnja da je nelegalno izvučeno čak 323.000 evra.

 

- Nebojša Ognjanović je pred Upravnim odborom instituta insistirao da nabavka ide preko njega. Zbog toga je opremu morao da kupuje u maloprodajnim firmama, a da je kojim slučajem novac doniran bolnici, Institut bi kao pravno lice mogao da kupuje preko veleprodaje i verovatno po znatno nižim cenama - rekao je izvor iz MUP i dodao da je ugovor o kupovini bio tajna, iako je od početka ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar insistirao da bude javan.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA