• 8

Nekada su vladali svetom, a sada nestaju sa lica zemlje! Saznajte o kome je reč (FOTO) (VIDEO)

Bušmani se proteruju sa zemlje na kojoj su milenijumima lovili, a istraživači smatraju da je ovo što se dešava sa njima jako slično onome što se desilo domorocima u Severnoj Americi

  • 8

Pleme Koisan, poznatije kao Bušmani, bili su najbrojnija populacija na svetu pre 22.000 godina, a danas ih ima svega 100.000. Moćni lovci polako nestaju sa lica Zemlje, iako su nekada bili vladari čitavog sveta.
Dr Stiven Šuster se bavio istraživanjem ovog problema i došao do zaključka da je glavni uzrok nestanka uticaj klimatskih promena, što je dokaz da ovakvi globalni procesi mogu da unište i više od toga što mi mislimo.


- Južni delovi Afrike, gde su Bušmani živeli, imali su vlažnu klimu pre 22.0000 godina, za razliku od suvih zapadnih i centralnih delova, gde su živela druga plemena. Suvlja klima je značila manje hrane, što je na kraju dovelo do manjeg broja dece. Tako su druge populacije značajno smanjene, dok su Bušmani ostali. Ali velike klimatske promene su dovele do toga da i oni počnu da odumiru - objasnio je on.
Narod koji je nekada vladao svetom, sada je sveden na najniži nivo u društvu. Njihov način života, koji se sastoji od lova i skupljanja, sada je gotovo neizvodljiv, jer je u mnogim zemljama lov zabranjen. Proteruju ih sa zemlje na kojoj su milenijumima lovili, a istraživači smatraju da je ovo što se dešava sa Bušmanima jako slično onome što se desilo domorocima u Severnoj Americi.

- Najbitnija stvar u njihovoj kulturi je njihov jezik. To je "klik jezik", u kom se klikovi koriste umesto suglasnika. Lingvisti veruju da što više klikova ima neki jezik, to je on stariji, a ovaj jezik ih ima pet, više nego bilo koj drugi - istakao je ovaj istraživač.
Milenijumima oni love na isti način, uz pomoć veoma kratke drvene strele, čiji je vrh otrovan, i zamki koje sami prave od prirodnih materijala. Zbog svog načina života i običaja, izuzetno dobro poznaju svet biljaka i životinja, ali bez obzira na to, istraživači se pribojavaju najgoreg - njihovog odumiranja.
Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: npr.org)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Ja bih nazvala taj njihov jezik coktanje.Bilo je par dokumentaraca o njima.Zanimljiv jezik.I imaju jedan zanimljiv nacin utoljavanja zedji,jedu neko korenje nalik repi.To je neko povrce puno vode.

  • kriks

    baš neko zna šta je bilo prije 22000 godina nez aju šta je bilo prošle godine a kamo li prije toliko vremena

  • Oldboy86

    22000 god?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima