Srpski gitarista šampion Švajcarske

Ovo je do sada moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri i jako sam ponosan na ovo dostignuće. Neizmerno mi je drago što je baš klasična gitara pobedila u kategoriji bez starosne granice za sve instrumente a svi znamo da je klasična gitara jako mlad instrument u odnosu na klavir ili violinu, rekao je mladi gitarista Vojin Kocić

  • 6

Mladi srpski gitarista Vojin Kocić osvojio je prvu nagradu na prestižnom takmičenju "Credit Suisse Grand Prix Jeune Soliste 2015" u Ženevi. Takmičenje je bilo za sve instrumente, a mogli su da učestvuju samo muzičari koji su prethodno nominovani sa muzičkih akademija u Švajcarskoj.

Kocić je predstavljao akademiju ZHdK (Zürcher Hochschule der Kunste) iz Ciriha. U finale je prošlo četvoro: pijanista, violinistkinja, solo pevačica i gitarista. Finale je bilo 19. decembra u Ženevi u  sali Ženevskog muzičkog konzervatorijuma.

- Od programa sam svirao Bahovu "Čakonu", "Rossinianu" od Giuliania, "Bagatele" od Waltona i "Sonatu" od Joséa. Na ovom takmičenju se dodeljuje samo jedna prva nagrada koju dodeljuje najjača švajcarska banka Credit Suisse kao i Lucerne festival. Pored novčane nagrade osvojio sam i koncertnu turneju po Švajcarskoj i koncert na prestižnom Lucerne festivalu klasične muzike koji je vec zakazan za 20. avgust 2015. Ovo je do sada moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri i jako sam ponosan na ovo dostignuće. Neizmerno mi je drago što je baš klasična gitara pobedila u kategoriji bez starosne granice za sve instrumente a svi znamo da je klasična gitara jako mlad instrument u odnosu na klavir ili violinu  – rekao je mladi Vojin Kocić.

Vojin Kocić je rođen 1990. godine. Sa osam godina započeo je prve muzičke korake. Gitaru je počeo da uči u muzičkoj školi "Kosta Manojlović" u Smederevu u klasi profesora Jovice Miloševića, zatim u klasi profesora Darka Karajića u muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, prvu godinu studija u klasi profesora Srđana Tošića na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu da bi zatim svoje studiranje nastavio u Cirihu u Švajcarskoj gde trenutno završava master studije na prestiznom ZHdK akademiji za umetnost.

Osvojio je prva mesta, specijalne nagrade i zvanje laureta na preko 30 domaćih i internacionalnih prestižnih takmičenja klasične gitare i kamerne muzike. Najveće uspehe je ostvario na internacionalnim takmičenjima bez starosne granice. Održao je preko 40 solističkih koncerata u Nemačkoj, Austriji. Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Svajcarskoj, Francuskoj, Grckoj, Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    29. decembar 2014 | 23:08

    Samo onaj, ko je ziveo napolju, moze da shvati, koliki je ovo uspeh.Bravo!... (A,uz sve to, jos i "omiljeni" - Srbin.)...

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    27. decembar 2014 | 09:29

    Posle Jovana Jovičića, fala Bogu, novi virtouz, mlad čovek, ponos i dika...

  • Pera Kojot # 1 !

    26. decembar 2014 | 19:18

    Svaka cast mali! Samo je sramota jer nema komentara ! Prava vrednost se ne komentarise! Shund je uvek na naslovnim stranama I pun komentara, zastrasujuce je koliko mladih ocigledno podrzava taj shund!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA