Ubijen komandant talibana koji je odgovoran za smrt 134 mališana!

Sadam je bio važni komandant grupe pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP) i organizator je nekoliko nedavnih bombaških napada

  • 3

Pakistanske snage bezbednosti ubile su talibanskog komandanta koga vlasti optužuju da je pomogao u izvođenju masakra u školi u Pešavaru u kojem je prošle nedelje ubijeno 150 osoba, od kojih 134 dece, saopštili su danas zvaničnici.

Imenovan samo kao "Sadam", on je ubijen sinoć u razmeni vatre sa snagama bezbednosti u nemirnoj plemenskoj oblasti Kiber, koja se graniči za severozapadnim gradom Pešavarom, gde je 16. decembra izveden najgori teroristički napad u Pakistanu, prenosi AFP.

- Komandant Sadam je bio gnusni terorista, koji je ubijen u razmeni vatre sa snagama bezbednosti u gradu Džamrudu u plemenskom regionu Kiber - rekao je danas visoki zvaničnik lokalne administracije Šahab Ali Šah na konferenciji za novinare u Pešavaru.

- Šestorica njegovih saučesnika je ranjeno i uhapšeno - dodao je on.

Prema njegovim rečima, veruje se da je Sadam pomogao u izvođenju napada u školi, mada još nije poznato u kojoj meri.

- Vlasti trenutno ispituju povređene teroriste - objasnio je Šah.

On je opisao Sadama kao važnog komandanta grupe pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP) i dodao da je on organizovao nekoliko nedavnih bombaških napada.

Talibani i drugi militantni aktivisti su se sklonili u Kiber pred velikom vojnom ofanzivom koja je u junu pokrenuta u Severnom Vaziristanu, drugoj nemirnoj plemenskoj oblasti na granici sa Avganistanom koja je bila uporište Al Kaide i talibana od početka 2000-ih.

Posle masakra koji su prošle nedelje u školi u Pešavaru izveli teško naoružani talibanski militantni aktivisti, Pakistan je doneo antiterorističku strategiju.

Premijer Navaz Šarif najavio je uspostavljanje vojnih sudova za slučajeve vezane za terorizam kako bi se ubrzala suđenja i ukinuo šestogodišnji moratorijum na smrtnu kaznu, čime ju je ponovo uveo za slučajeve vezane za terorizam.

Zvaničnici su u ponedeljak saopštili da Pakistan planira da pogubi oko 500 militantnih aktivista u narednim nedeljama, podseća francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA