NA STUBU SRAMA: Ognjanovići sakrili i novac koji su im Srbi u Americi dali na ruke za spas male Tijane?!

Za lečenje male Tijane Ognjanović sakupljeno je 118.414 dolara, a nakon smrti devojčice, roditelji su odlučili da sakriju novac na dva računa. Predmet istrage biće i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima "na ruke"

  • 23

Nebojša i Jelena Ognjanović sakrili su na dva računa 118.414 dolara, koliko su Crkva Svetog Save i naša dijaspora u SAD prikupili za lečenje njihove pokojne ćerke Tijane.

U izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu, kako saznaje "Blic", osim ove sume, predmet istrage biće i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima "na ruke".

ZBOG PREVARE I PRANJA NOVCA: Podnete prijave protiv roditelja Tijane Ognjanović!

- U toku je štrajk advokata, ali ćemo u narednim nedeljama definitivno doneti odluku o pokretanju istrage. Može da se kaže da su Ognjanovići svesno doveli ljude u zabludu pošto su na početku naveli da je potrebno 750.000 dolara za Tijaninu operaciju.

Zahvaljujući humanim ljudima, sakupili su tu sumu, ali se nisu zaustavili ni kada je ona dosegla 2,75 miliona evra. U policiji su u novembru 2013. izjavili da osim računa u Komercijalnoj banci nemaju nijedan drugi, a sada se ispostavilo da postoje još dva. Ako podnesemo prijave, odgovaraće za krivično delo prevare jer su doveli u zabludu ljude iz Srbije i inostranstva koji su im uplaćivali novac s verom da će biti iskorišćen za transplantaciju srca devojčice.

Na teret će im se stavljati i pranje novca zbog brojnih bankarskih transakcija i prikrivanja sredstava koja nisu pridodata ostavinskoj raspravi - kaže izvor „Blica“ iz Višeg tužilaštva, koji napominje da je račun u Komercijalnoj bio jedini sa kog je isplaćivan novac za lečenje Tijane.

U izveštaju se navodi da je pred Tijanin put u Hjuston njen otac otvorio račun u Srpskoj banci, na koji je uplatio 7.400 evra, čije se poreklo ne zna. Jelena je uz pomoć srpske državljanke otvorila i račun u SAD u banci "Dž. P. Morgan Čejs".

Naši ljudi uplaćivali su novac na taj račun, ali i davali ga Ognjanovićima "na ruke" da bi Jelena posle Tijanine smrti novac sa američkog računa prebacila na Nebojšin račun u Srpskoj banci.

Koliko je koštalo lečenje

Tijana je veći deo vremena u Hjustonu bila smeštena u dobrotvornoj kući "Ronald Mekdonald", a na samoj klinici provela je svega desetak dana. Iako su Ognjanovići naveli da će lečenje koštati 750.000 dolara, posle Tijanine smrti, u julu 2013, izjavili su da su bolnici uplatili 1,11 miliona evra, što je oko 1,35 miliona dolara.

Nemaju račun iz bolnice

Ognjanovići nemaju račun bolnice u Hjustonu za lečenje Tijane. Tokom ostavinske rasprave pokazali su samo faks kao dokaz da je lečenje plaćeno. Tokom te rasprave Tijanina majka Jelena je prvi put prijavila i svoj privatni račun na koji je prebacivala novac sa namenskog računa u Komercijalnoj banci.

Policija će ispitati Dačića i princezu Katarinu

Tužilaštvo će dati nalog policiji i za saslušanje još pet osoba u svojstvu građana. Kako “Blic” saznaje, reč je o Ivici Dačiću, princezi Katarini Karađorđević, Slobodanu Nedeljkoviću i Predragu Đivanoviću iz MUP-a, kao i lekaru iz SAD Rajku Radovančeviću. Dačić je kao tadašnji ministar policije organizovao akciju u kojoj su po hiljadu dinara dali svi zaposleni u MUP-u.

Đivanović i Nedeljković su nadređeni Ognjanoviću, koji radi u Uprave za informacione tehnologije MUP-a. Princeza Katarina i doktor Radovančević uspeli su da snize troškove lečenja devojčice u Hjustonu. Karađorđevići su organizovali i Tijanin transport u SAD i omogućili joj besplatan smeštaj u blizini bolnice.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djura

    27. decembar 2014 | 11:15

    Niko ne spominje paypal racun preko koga su mnogi od nas u inostranstvu dotirali novac. paypal racun je glasio na ime damir ivanovic, treba i ovaj racun staviti u krivicnu prijavu, zasigurno je preko paypal-a uplaceno par stotina hiljada dolara, a to e nigde ne spominje.

  • toplistanadrealista

    27. decembar 2014 | 15:31

    Zasto drzava proganja ljude za novac koji im nije dala? Sta ce biti sa novcem, hoce li ga vratiti onim koji su ga i dali? Neka drzava ostavi ove ljude na miru, jer drzavna sramota je sto oni nisu na vrijeme dali novac, mozda bi bila i ziva i ne vidim zasto ih proganjaju za nesto sto nikako ne pripada drzavi......kada ne interesuje one koji su donirali, ne vidim zasto to njih zanima?!

  • Ja

    27. decembar 2014 | 11:45

    Pustite ljude na miru vise. Uhvatite se malo politicara i to redom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA