Kriminalci ne slave Novu godinu, evo i zašto! (FOTO)

Godišnje se u Beogradu provali u 1.200 do 1.500 stanova, a u vreme novogodišnjih praznika delovanje lopova je učestalo. Pogađate zbog čega i zato večeras budite na oprezu

  • 8

Iako najveći broj građana tokom predstojećih praznika ne radi, slavi, gleda kako da negde otputuje i na najlepši mogući način provede vreme sa najbližima, postoje oni koji upravo to i čekaju, jer provalnici upravo ovo vreme koriste za obijanje stanova i krađu dragocenosti.

Podaci MUP-a Srbije pokazuje da lopove odnose skoro sve vrednosti i dragocenosti na koje naiđu. U većim gradovima su to pre svega novac, zlato i tehnički uređaji, a u manjim sredinama i delove nameštaja, vredne polovne stvari, pa čak i escajg i tanjire!

Prema statistici PU Beograd godišnje se provali u 1.200 do 1.500 stanova, a u vreme novogodišnjih praznika delovanje lopova je učestalo, pre svega zbog toga što vlasnici ostavljaju prazne stanove i odlaze van grada.

Obijanje stanova je jedna od najčešćih vrsta krađa koje se događaju u Srbiji, pa tako na teritoriji čitave zemlje bude opljačkano oko 2500 domaćinstava.

Prema evidenciji policije, najviše stanova bude obijeno u periodu godišnjih odmora i pred Novu godinu, dok se vikendom oni ređe nalaze na meti kriminalaca.

Provalnici najčešće ulaze u stan kada nema nikoga – i to kroz otvoren prozor, balkonska vrata, ili preko krova.

Baš zbog takve situacije iz policije apeluju na oprez i neophodne mere zaštite ukoliko napuštate vaš stan ili kuću.

- Ne objavljujte putem društvenih mreža odlazak na put ili godišnji odmor, a prilikom odlaska na putovanje skupocenosti ostavite u sef banke. Ne zaboravite da zatvorite vrata, prozore i balkone, a roletne držite potpuno spuštene.  Takođe, vredi zamoliti nekog od prijatelja da povremeno obilazi stan dok je prazan - poručuju iz policije.

Kako bi se ostavio lažan utisak da je neko u kući, preporučuje se da se ostavi upaljeno svetlo u nekoj sobi, ali je još bolje nabaviti specijalnu lampu sa ”tajmerom”, koja se pali na određeno, različito vreme, koje se mogu naći u svim bolje snabdevenim prodavnicama, i tako odaje utisak da neko boravi u kući.

Pojedini građani, koji nemaju dovoljno novca za ozbiljne sigurnosne uređaje, pribegavaju trikovima, pa tako za nekoliko stotina dinara možete da priuštite da lopovi "preskoče" vašu kuću.

To su pre svega nalepnice na kojima stoji oznaka "Objekat je pod video nadzorom”. U Mnogim radnjama se mogu kupiti i lažne video-kamere. One rade na bateriju i imaju crvenu lampicu, baš kao i prava sigurnosna kamera. Postavlja se tako da izgleda kao da prati vrata i prozore. Takođe, postoje i lažni senzori za prozore, koji takođe mogu da oteraju razbojnike.

Zbog svega ovoga - pamet u glavu, i pobrinite se da slavllje tokom ptredstojećih praznika protekne u miru, radosti, i veselju, a ne u očajanju i nerviranju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vrsac

    31. decembar 2014 | 23:07

    Velika je razlika izmedju kriminalaca i tih secikesa sto drapaju za dop!pravi kriminalci su uglavnom gospoda

  • Bond

    31. decembar 2014 | 20:03

    A sta radi murija

  • kriks

    31. decembar 2014 | 22:37

    Šta bio tvom na svaki stan trebao da dežura po jedan policajac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA