DOBRICA, ĆIRILOV, SIMIĆ: Napustili su nas u 2014, ali njihove mudrosti pamtićemo zauvek! (VIDEO)

Prošle godine napustili su nas Jovan Ćirilov, Dobrica Ćosić, Nikola Simić, Bora Todorović, Svetlana Velmar Janković... Gubitak koji smo doživeli njihovim odlaskom verovatno ni jedna kasnija generacija neće moći da nadoknadi. Ipak ono što su nas naučili, i ono što su preneli na nas smatraćemo zanavek našim kulturnim blagom

  • 3

U godini koja je za nama srpska kulturna scena ostala je bez nekih od najvećih velikana današnjice. Iz meseca u mesec pogađale su nas tužne vesti o smrti najpriznatijih umetnika.

Prošle godine napustili su nas Jovan Ćirilov, Dobrica Ćosić, Nikola Simić, Bora Todorović, Svetlana Velmar Janković...

Gubitak koji smo doživeli njihovim odlaskom verovatno ni jedna kasnija generacija neće moći da nadoknadi. Ipak ono što su nas naučili, i ono što su preneli na nas smatraćemo zanavek našim kulturnim blagom.

Podsećamo vas na neke od najlepših citata, kao i najpoznatijih replika pomenutih umetnika. Da ih nikad ne zaboravimo. 

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

"Nikada nemoj da čučiš pred drugima", rekao je jednom prilikom Jovan Ćirilov svojoj dugogodišnjoj saradnici i prijateljici Anji Suši, objasnivši da tako čovek sam sebe stavlja u podređeni položaj i sam dozvoljava da ga neko gleda sa visine.

Ovaj vanvremenski mislilac pre svega, u svakom obraćanju u medijima trudio se da edukuje mlade, uvek vodeći se vrednostima slobode i umerenosti. U jednom odgovoru novinaru Branku Čečenu, Ćirilov je rekao sledeće: 

"Čovek nije slobodno biće, uslovljen je svojim fizisom, mestom rođenja, okruženjem, ali ja se osećam do krajnjih mogućnih granica slobodnim, koliko čovek to može da bude. Ako čovek svoja ograničenja priznaje i zna da ih izbegne, kao toreador, to je ostvarenje slobode. Jedino što mi je neprijatno da govorim o tome, jer ne volim gordost: ‘Ko se hvali sam se kvari’. Ali možda nekome mladom to što govorim može da bude od koristi – sopstvena sloboda može da se ostvari, samo mora čovek da bude malo hrabar. Da ni u čemu ne pretera, ni u tome da se hvali, ni da se povlači pred svetom, da ne ističe nepotrebno svoje poglede na svet ili seksualnu orijentaciju, već da živi sa osećanjem mere".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svetlana Velmar Janković je u svojim delima ostavila veliku riznicu najvećih istina. U svom od svojih kapitalnih dela - romanu "Lagum", književnica je istakla verovatno jednu od najvećih istina u svetu - "Zar strah nije najstrašnija nužnost?".

Svoje viđenje o jeziku književnica je objasnila u sledećim redovima:

"Jezik iskazuje istinu i kada je prerušava: kada, recimo, upozorava na robotska svojstva koja ljudi ponekad gotovo groteskno preuzimaju na sebe. Umesto da ‘dela’ ili da ‘radi’, ljudska jedinka odnedavno nastoji da funkcioniše, pa to tako i kaže.”

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako izdvojiti najveće misli jednog od najvećih književnika 20. veka? Podsećamo Vas samo na neke misli Dobrice Ćosića, koje i te kako "važe" i danas.

* “Kaže se rat rasturi pobijeđenu državu. Nikad rat ne rasturi vlast i ono što njoj služi. Rat rasturi kuću, postelju i trpezu”.

* “Vi ste narod koji se nije ostvario u prostoru, vi postojite u vremenu. U duhu.”

* “Da li je itko na ovome svijetu voljeo baš onoga koga želi i treba da voli. Ono istinsko, da li se dogodi nekom?”

* “…Jer bolest je u temelju ljudskog postanja. Raj iz koga smo prognani, to je, valjda, bilo zdravlje i ne bol. Evina jabuka je otkinuta sa drveta Bolnosti. S te su voćke – saznanje i sloboda. Čovjek je počeo da radi i gradi da bi zaštitio tijelo od boli… Ali, Bolesni su tvoritelji i podstrekači skoro svih rijetkih i plemenitih vrlina… “

* “Možda će se i nama Srbima čudo spasenja jednom dogoditi!”

* “Grabeći nam najprije dobre, lijepe i pametne, smrt životu daje veličinu. “

* “Balkan je kusur u podjeli svijeta. Kozom nekog balkanskog naroda uvijek će se plaćati sitni računi među velikima. A srpskom kozom prije svih drugih.“

Printskrin: Youtube/DNEVNA DOZA DOMACIH FILMOVA Printskrin: Youtube/DNEVNA DOZA DOMACIH FILMOVA

Prethodne godine oprostili smo se od jednog od najvećih srpskih komičara. Nikola Simić preminuo je 9. novembra nakon duge i teške bolesti. Iako ćemo ga pamtiti po mnogim ulogama, dve posebno izdvajamo - uloga Dimitrija Mite Pantića u popularnom serijalu “Tesna koža”, kao i ona po kojoj će ga pamtiti najmlađi - uloga Duška Dugouška kome je godinama davao glas.

Podsećamo vas na neke od najčuvenijih Simićevih replika:

"Sido, rodila si idiota"

"Našli ste danas da mi sečete struju"

KEC U NIŠU I SIDO, RODILA SI IDIOTA: Pogledajte legendarne replike Mite Pantića (VIDEO)

"Šefe koji ti je vrag?"

Lošim vestima u 2014-oj  nije bilo na kraja. Taman što je godina zakoračila u svoju drugu polovinu, Srbiju je pogodila još jedna tužna vest. Sedmog jula, zauvek nas je napustio i legendarni glumac Bora Todorović. Na filmu je debitovao 1956. u ostvarenju “U mreži”, a tokom bogate karijere je glumio u više od 100 filmova i serija, a nema čoveka koji se ne seća njegovih rola u kultnim ostvarenjima kao što su “Maratonci trče počasni krug”, “Dom za vešanje”, “Diplomci, “Vruć vetar”, “Profesionalac” i “Nacionalna klasa”.

Jedna od misli kojom se Bora u svom boemskom životu vodio, a koja je ostala upamćena glasi: "Nije važno koliko godina imaš, nego koliko ti je još preostalo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    2. januar 2015 | 18:34

    A lepi Bora iz slatkog greha (njega ste zaboravili)

  • Grobari

    2. januar 2015 | 17:59

    Svima vecna slava.Velikani nase javne scene

  • Pedja

    2. januar 2015 | 19:56

    Gore na nebu,armija prava...Djenka je nas,a Pantelija je u komsiluku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA