PAZITE ČIME VAM SE IGRAJU DECA: Laseri koji su klincima na dohvat ruke, mogu trajno da unište vid

Laserski pokazivači, koji su omiljeni među adolescentima, klasifikuju se u četiri kategorije prema svojoj jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dve kategorije dozvoljene su za prodaju unutar EU. Dok se u zemljama EU oni uglavnom kupuju prekop interneta, u Srbiji se mogu naći bukvalno na svakom koraku, jer su kineske radnje svuda oko nas

  • 2

Popularna i naizgled vezazlena dečja igra - laserski pokazivač, veoma je opasna, čak toliko da može nepovratno da uništi vid.

Upravo to se dogodilo jednom dvanaestogodišnjem dečaku u Austriji, zbog čega je klinika u Klagenfurtu, na kojoj se o leči, izdala saopštenje u kom je upozorila na opasnost od lasera.

Dečak je, naime, igrajući se laserskim pokazivačem koji mu je kupljen preko interneta, izgubio 60 odsto vida na oba oka, bez nade da će ga ikad vratiti. Isto se desilo i jednom dečaku (15) u Švajcarskoj.

- Laserski pokazivač kineske proizvodnje kupljen je preko velikog internet prodajnog sajta. Predstavljen je kao da je druge kategorije, što je u principu dozvoljen nivo jačine u EU, ali kako se pokazalo, ipak može da izazove ozbiljna oštećenja mrežnjače za samo 0,25 sekundi. U ovom slučaju mrežnjača je duboko oštećena i to je nepovratno. Terapija za tu vrstu povreda ne postoji - navodi se u saopštenju klagenfurtske bolnice.

Laserski pokazivači, koji su omiljeni među adolescentima, klasifikuju se u četiri kategorije prema svojoj jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dve kategorije dozvoljene su za prodaju unutar EU. Dok se u zemljama EU oni uglavnom kupuju prekop interneta, u Srbiji se mogu naći bukvalno na svakom koraku, jer su kineske radnje svuda oko nas.

A u zavisnosti od veličine, oblika ili toga da li sadrže dodatke kroz koje laser pušta svetlost u obliku srca, zvezdica i koštaju od 80 do 250 dinara. Naši oftamolozi potvrđuju da laseri zaista mogu da oštete vid i ističu da roditelji treba da zabrane deci da ih koriste u igri. Najozbiljniji znak da nešto nije u redu jeste kad se dete požali da stalno vidi veliku srnu mrlju pred očima. T5o je alarm da je došlo do povrede oka.

Oftamolog Dragoslav Naćić objašnjava da laseri zapravo mogu da oštete žutu mrlju, odnosno tačku najjasnijeg vida, ako se dugo gleda u svetlost koju oni proizvode.

- Isto ja kao i kada gledate u sunce. Žuta mrlja je deo oka kojim se najbolje vidi. Kada dođe do njenog oštećenja, periferni deo vidnog polja je jasan, a srednji mutan. Zbog toga roditelji moraju da vode računa da deca nikako ne upere laser u svoje ili oči neko0g drugog.

Potpukovnik doc. dr Mirko Resan sa VMA pojašnjava Naše novine da je upiranje u oči laserskih pokazivača veoma opasno, posebno kod dece, jer su kod njih takozvane očne medije providne, a struktura očnog dna veoma osetljive.

- Laserski zrak je uskog snopa i u njemu je velika količina energije, pa ukoliko pogodi predeo zadnjeg pola oka, gde se nalazi tačka jasnog vida, može doći do ozbiljnih oštećenja, praćenih krvavljenjem, iza kog,kada se povuče, ostane trajan defekt centralnog vida. Zato je bitno da roditelji zabrane deci da se igraju laserima.

Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju na uzorku od 122 laserska pokazivača nije u skladu sa sigurnosnim propisima, odnosno reflektuje prejaku infracrvenu svetlost. Nisu bezopasni ni proizvođači onih s crvenim laserom, jer 44 odsto njih krši propise.

(Telegraf.rs / Naše novine)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znatizelja

    30. decembar 2014 | 11:54

    Pa i nije glupost ja licno imam zeleni laser s kojim mogu cigaretu da upalim. e sad zamisli sta bi se desilo oku

  • Brunox

    30. decembar 2014 | 09:48

    Glupost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA