AKCIJA NA FEJSBUKU: "Zovi Tijanića" da bi pustio film "Težina lanaca"!

Akciju koju je pokrenuo reditelj filma Boris Malagurski do sada je podržalo skoro osam hiljada ljudi. Dokumentarac se bavi uzrocima raspada Jugoslavije

  • 5

Na društvenoj mreži Fejsbuk pokrenuta je akcija pod nazivom „Zovi Tijanića“. Iza ove akcije stoji Boris Malagurski, višestruko nagrađivani režiser, scenarista i producent srpsko-kanadskog porekla, jer niko u Srbiji ne želi da prikaže njegov film „Težina lanaca“koji se bavi raspadom bivše Jugoslavije. Za sada je akciju podržalo skoro osam hiljada ljudi.

Ovaj kanadski dokumentarni film iz 2010. bavi se uzrocima raspada Jugoslavije, pozitivnim pričama iz ratova tokom 90-tih, kao i ekonomskom i geopolitičkom kolonizacijom novonastalih država na Balkanu. On predstavlja autorov pogled na umešanost zapadnih sila u podele etničkih grupa unutar Jugoslavije, uz tvrdnju da je rat nametnut spolja dok su obični ljudi želeli mir.

Mnogi naši eminentni stručnjaci imali su reči hvale o ovom ostvarenju koje naša nacionalna televizija ne želi da emituje, kao ni Prva televizija, iako im reditelj Malagurski ne traži nikakvu naknadu. Autor kaže da je stupio u kontakt s direktorom Nacionalne televizije Aleksandrom Tijanićem i da mu je ovaj rekao da će pogladati fim, te odlučiti o njegovom prikazivanju, ali da nikad nije dobio odgovor. Slična situacija bila je i s Prvom srpskom televizijom.

(B. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamara

    27. mart 2012 | 20:04

    Sramota,al nista cudno za ovu zemlju,istina ovde ide uvek pod tepih,Tijanicu se izgleda diktira sta da pusta a sta ne,pa narode placaj pretplatu!!!

  • Alexander

    27. mart 2012 | 17:24

    Cega se plase srpski televizijski reditelji? Da ameri nekome nece uskratiti bonus ili nesmeju od politicara da njihovi bonusi nebi bili uskraceni?

  • Natasa Milovic

    27. mart 2012 | 16:31

    Tuzno je da se za nesto sto se podrazumeva, pise peticija. Ne znam koliko sam tako peticija potpisala, nikad se nije desilo da to neko konstatuje. Osim sto ovaj film nece da puste, nikada nisu pustili ni film Kontraudar/The Counterblast u kome Harold Pinter osudjuje bombardovanje nase zemlje. Srecno, Borise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA