• 16

OBAMA: Dominiramo nad Rusijom, oni imaju naftu, ali mi imamo Ajped!

- Naša najveća prednost nad Rusijom je ta što mi imamo dinamičnu, živu ekonomiju, a oni ne. Oni se oslanjaju na naftu. Mi imamo i naftu, i Ajpede i filmove i još štošta - rekao je Obama - objasnio je predsednik SAD

  • 16

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da su "strateške sankcije protiv Moskve efikasno porazile agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu".
Obama se, u intervjuu koji prenosi AFP, prisetio da je ruski predsednik "svojom brzometnom aneksijom Krima i invazijom na neke oblasti Istočne Ukrajine ubedio i mnoge u Vašingtonu da je genije".

Neagresivni odgovor američke administracije, iako je, kako je naveo Obama, nervirao mnoge jastrebove među Republikancima, koji su želeli oštriji odgovor, međutim, isplatio se na duže staze, jer su "sankcije pogodile rusku privredu".

- U to vreme sam rekao da ne želimo rat sa Rusijom, ali da možemo da primenimo uporan pritisak (sankcijama) u saradnji sa evropskim partnerima - rekao je Obama u intervjuu za radio NPR, koji je dao 19. decembra, pre nego što je odleteo na Havaje gde provodi božićne praznike.
- Danas bih rekao da, makar izvan Rusije, neki ljudi možda misle da ono što je Putin uradio nije bilo tako pametno - napominje Obama.
- Naša najveća prednost nad Rusijom je ta što mi imamo dinamičnu, živu ekonomiju, a oni ne. Oni se oslanjaju na naftu. Mi imamo i naftu, i Ajpede i filmove i još štošta - rekao je Obama - objasnio je on.

Američki predsednik objašnjava da su jedino cene nafte održavale privredu Rusije i da se znalo da će, uz pritisak sankcija, "kada i ako" dođe do poremećaja cena te sirovine Rusija imati velike poteškoće.
Ekonomski pokazatelji ukazuju da se Rusija kreće u pravcu recesije, a predsednik Putin se suočava sa prvim opadanjem nacionalne ekonomije od 2009. godine.
Rublja je ove godine izgubila 40 odsto vrednosti, najviše zahvaljujući tome što je cena sirove nafte na svetskom tržištu u poslednjih šest meseci opala za polovinu.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    Dzaba tebi dolari,evo,ide - Hilari...

  • sudija

    Koja glupa i infantilna izjava. A sta cemo sa ruskim gasom, zlatom i drugim bogastvima kao vodom.

  • Sandman

    Kakva suplja demagogija! SAD imaju 25-35% nezaposlenih, a i oni zaposleni su u kreditima do guse. Tamo nema vladavine prava, nego vladaju korporacije. Rusija ima 2% nezaposlenih i apsolutno je neuporedivo zdravije drustvo i socijalne prilike. Taj kapital koji Obama pominje ide u dzepove 2% bogatasa, rasizam se rasplamsava, gradovi nestaju...zivi bili pa videli!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima