• 0

USPEŠNO završena revitalizacija TE „Kostolac“!

Uz velike uložene napore zaposlenih u kostolačkom PD, kineskih partnera i ostalih izvođača obimnih radova, završena je revitalizacija bloka B1 koja je trebala da traje devet meseci, ali je produžena zbog majskih poplava, velikih padavina u julu i avgustu.

  • 0

Kapitalna revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, koja je započeta 1. marta, juče i zvanično završena. Blok je u 17 sati i 30 minuta sinhronizovan na mrežu. Ovaj značajan posao je realizovan u saradnji sa kineskom kompanijom CMEK, u okviru Prve faze kreditnog aranžmana sa Narodnom Republikom Kinom.
Nakon revitalizacije B1 će raditi punom snagom od 350 megavata i time doprineti elektroenergetskoj stabilnosti Srbije. Cilj ovog obimnog posla bio je da se produži životni vek bloka za novih 150.000 sati, odnosno 20 godina, dovođenje na punu snagu sa kojom nikad nije radio i obezbeđenje svih parametara zaštite životne sredine, kao i poboljšanje stepena energetske efikasnosti.


Revitalizacija bloka B1 trebalo je da traje devet meseci, ali je produžena zbog majskih poplava, velikih padavina u julu i avgustu, a potom i jakih vetrova u oktobru. Uz velike uložene napore zaposlenih u kostolačkom PD, kineskih partnera i ostalih izvođača obimnih radova, kašnjenje je bilo minimalno i B1 je od juče na mreži.

Vrednost ovog projekta je oko 110 miliona dolara, od čega je 58 miliona dolara plasirano na domaće i evropsko tržište, a preostali deo sume realizovali su kineski partneri. Na kapitalnom poslu bile su angažovane vodeće domaće kompanije, među kojima su „Energoprojekt“, Institut „Mihajlo Pupin“, „Feromont“, „VIA ocel“, „Izoprogres“, „Goša“ i druge.
 
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima