NAUČITE OD GENIJA: Ovako je Nikola Tesla procenjivao čoveka!

Naš veliki naučnik, koji je itekako imao uticaja na razvoj i modernizaciju celokupnog čovečanstva, imao je svoje "ideje vodilje", pa možemo reći da čovek koji ih nije posedovao i sledio nije ni bio "dobar čovek" po njegovom mišljenju

  • 47

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih svetskih naučnika i pronalazača. On je radio, trpeo i borio se, zato što je verovao da će njegovi izumi promeniti čovečanstvo. I bio je u pravu.

Njegova radoznalost ga je vodila u različite oblasti nauke. Bio je inteligentan i duhovit, i zbog toga su ga prijatelji cenili i voleli, ali birajući između društvenog života i rada uvek bi birao rad.

Vežbao je samokontrolu kako bi svoje telo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti:

Foto: Wikimedia/Public domain, Arhivska fotografija Foto: Wikimedia/Public domain, Arhivska fotografija

- Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka - pričao bi on.

- Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.

- Čovek mora vežbati umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.

- Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.

Printskrin: Tesla.aziznatour.com Printskrin: Tesla.aziznatour.com

- Učio sam tuce jezika, proučavao literaturu i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

- Od svih "sila trenja", ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva "najveće zlo u svetu.

- Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva.

Foto: elusivemusings.tumblr.com Foto: elusivemusings.tumblr.com

- Ako pokušam nastaviti prekinuti tok misli,osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao,iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.

- Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

(Telegraf.rs / Bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    2. januar 2015 | 14:58

    Једини човек са ових простора, Србин, по коме је названа једна међународна јединица мере. Непоновљиви и непревазиђени геније! Колико је задужио човечанство, то нико не зна. Вечна му слава!

  • Dag

    2. januar 2015 | 21:18

    Odavno se izjasnio kao - Srbin.Ali je pre svega, bio ispred svog vremena, svoj,i usamljen, u svom svetu ...

  • Graftele

    2. januar 2015 | 15:12

    Najveci um svih vremena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA