DIJAMANATI, DROGA, ŽIVOTINJE: Evo šta se još švercovalo u 2014.

Ljudi su pokušavali da prenesu najrazličitije stvari, a među njima su se našle i životinje, od kojih većina spada u ugrožene vrste

  • 3

Neke od najzanimljivijih zaplena jesu dijamanti velike vrednosti, vredni ručni časovnici, ali i žive, zakonom zaštićene životinje.

Od početka godine pa do sredine decembra 2014. godine otkriven je ukupno 121 carinski i 38 deviznih prekršaja, a dato je i 37 izjava o ustupanju robe u korist države, izjavila je Tanjugu šef ispostave Uprave carina na ovom graničnom prelazu Valerija Šefčić.

- Velik je i širok dijapazon robe koja može biti predmet prekršaja - ocenila je ona.

Analizirajući carinske prekršaje, Šefčić je rekla da se najčešće radi o novoj garderobi, odeći i obući, a medju interesantne spadaju žive, zaštićene životinje, dijamanti velike vrednosti i skupi ručni časovnici.

Takodje, osujećeni su i pokušaji šverca cigareta, ali i narkotika, najčešće marihuane, koji su posebno teški za otkrivanje jer se skrivaju na raznim mestima koje je teško otkriti redovnom kontrolom.

Foto: Tanjug/Uprava Carina Foto: Tanjug/Uprava Carina

Kada je reč o izjavama o ustupanju robe u korist države, po njenim rečima, u pitanju je roba koju su putnici prijavili carinicima prilikom ulaska u zemlju, ali nemaju pravo da je ocarine ili ne žele da je vrate u inostranstvo, pa se odluče za soluciju po kojoj se odriču robe u korist države.

- Radi se i tu o garderobi, cigaretama, polovnim motociklima i slično - dodala je Šefčić.

Carinski prekršaj, objašnjava ona, čini putnik koji nosi robu koju nije prijavio carinskoj kontroli, odnosno pokuša na skriven način da unese u državu.

Otkriva se analizom rizika u okviru lokalnog profila rizičnog putnika, zatim raznim tehničkim sredstvima poput dizalica i skenera, kao i detaljnim kontrolama na osnovu integrisanog upravljanja granicom, gde učestvuje i granična policija.

Foto: Tanjug/Uprava Carina Foto: Tanjug/Uprava Carina

- Da li otkriva rizičnog putnika destinacija na koju putuje, prtljag koji nosi, šta je prijavio, a šta nije prijavio, možda neke neuobičajene i nelogične stvari, ponašanje putnika, uz primenu svi mera kontrole rezultira otkrivanje carinskog prekršaja - rekla je Šefčić

Govoreći o mestima na vozilima gde se otkriva roba koja je predmet carinskog prekršaja, ona je navela fabričke šupljine, modifikovane bunkere, prostor ispod tapacirunga u vratima, iza instrument table, prostor u rezervnom točku, izmedju rezervoara i prtljažnika… Svaka roba koja se prenosi preko granice treba da bude prijavljena carinskoj kontroli, podseća Šefčić, na osnovu čega se primenjuje odgovarajući postupak, a bez carine se u zemlju može uneti roba vrednosti do 100 evra.

Preko tog iznosa, roba koja je predmet domaćinstva, vrednosti do 3.000 evra može se ocariniti u skraćenom postupku na samom prelazu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S&S

    3. januar 2015 | 15:00

    Strasno najmanje plate u upravi carine od svih ustanova koje pripadaju ministarstvu finansija! Vise se isplati biti carinik na prelazu(zna se vec zbog cega) nego radnik sa fakultetom u upravi. Kao kad bi obican policajac zaradjivao vise od nacelnika policije! Bruka od drzave !

  • Tadej

    3. januar 2015 | 14:25

    Dosta bre vise o tome sta se pronalazi,pita li iko kako funkcionise uprava carina i koliko su placeni radnici uprave carina.bedno je raditi za 28000 u operativi znam svi ce reci pa snalaze se ,ali dosta toga vise.

  • ЖAН KЛOД

    4. januar 2015 | 02:17

    e ja kad bi ga usteko ne bi ga Bog otac nasao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA