Slovenačka "Javna rasveta" kupuje "Elektroizgradnju"

Potpisan ugovor o prodaji "Elektroizgradnje" za oko 730.000 evra

  • 0

U Agenciji za privatizaciju potpisan je ugovor o prodaji kompanije "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte, slovenačkoj firmi "Javna rasveta" za oko 730.000 evra. Ugovor su potpisali direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i izvršni direktor "Javne rasvete" iz Ljubljane Stanko Furlan, uz prisustvo ambasadora Slovenije Franca Buta.

Ugovor predviđa prodaju 70,43  odsto akcija srpske kompanije, investicije od  600.000 evra u naredne tri godine, a u planu je i zajednički posao - osvetljenje tunela Straževica u blizini Beograda, vrednosti 1,8 miliona evra.

Ugovorom je takođe definisano da u narednih četiri  godine ne sme doći do otpuštanja radnika, a da u narednih pet godina ne bi smeo da se menja program i obim proizvodnje, kao i to  da novi vlasnik mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou, uz uvođenje beneficija kao što su nagrađivanja i edukacije.

Kompanija "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte je akcionarsko društvo koje zapošljava 279 radnika, a bavi se izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova.

Preduzeće "Javna rasvetljava d.d." je uspešna slovenačka firma koja ima tradiciju dugu 100 godina u delatnosti gradnje i održavanja javne rasvete. Preduzeče ima 130 zaposlenih,  a u poslednjih godinu dana postigli su bruto rezultate u visini od oko 12 miliona evra i neto prinose u iznosu od oko 1,5 miliona evra. Svoju delatnost proširili su i na svetlosnu i nesvetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

Za deset godina privatizacije u Srbiji, prihodi privatizovanih firmi povećani su za 75 odsto, dok su neprivatizovane firme stagnirale - izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

On je istakao da su preduzeća pre prodaje novim vlasnicima imala gubitke od 102 miliona evra, dok su prema finansijskim bilansima na kraju 2010. godine imala 200 miliona evra profita.

To praktično znači da je produktivnost u privatizovanim preduzećima povećana 4,3 puta u odnosu na period pre privatizacije.

Sa druge strane, smanjen je broj zaposlenih u firmama koje su privatizovane.

 

(telegraf.rs/Tanjug,Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA