Nasilnička vožnja: Preticanje kolone preko duple pune linije! (VIDEO)

Osim što jure nesavesne vozače koji voze i po nekoliko puta brže od dozvoljenog, "policijski presretači" na srpskim drumovima imaju posla i s krajnje rizičnim preticanjima i obilaženjima

  • 0

Ukoliko kasnite ili želite da što pre stignete do odredišta, preticanje preko duple pune linije nije rešenje. Prelazak u suprotan smer rizičan je i po vaš život, ali i po život nekoga ko se, nedužan, kreće svojom kolovoznom trakom. Iako ste osmotrili put i sigurni ste da u okolini nema saobraćajne policije, ipak ne zaboravite na "presretače".

Saobraćajna policija koristi civilne automobile odličnih performansi iz kojih policajci snimaju prekšioce na ulicama i autoputevima. "Presretači" nemaju vidljiva spoljna obeležja, pa čak i ako nesavesni vozači njih ne vide, to ne znači da kazna neće stići na kućnu adresu.

Jedan od snimaka napravljen iz "presretača" pokazuje automobil marke "fiat marea vikend", koji pretiče kolonu automobila preko duple pune linije! Nesavesni vozač koji je, da zlo bude veće, kolonu preticao u krivini, snimljen je u decembru prošle godine. On je imao mnogo sreće, pa iz suprotnog pravca nije naišao nijedan automobil.

Prema članu 41 Zakona o bezbednosti u saobraćaju nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti s pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. U nasilničku vožnju ubraja se i preticanje kolone vozila, pri čemu se prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake.

Započinjane preticanja ili obilaženje kojim se ugrožava saobraćaj iz suprotnog smera kažnjava se sa 15.000 - 30.000 dinara i upisivanjem 6 kaznenih poena u dozvolu. Zbog ovog dela mogli biste da "ležite" u zatvoru 30 dana, a dozvolu će vam oduzeti najmanje 3 meseca.

Za preticanje  u nepreglednoj krivini, osim ako postoje dve trake za isti smer, takođe ćete morati da odvojite između  15.000 i 30.000 dinara. U zatvoru ćete provesti 30 dana, a od dozvole ćete morati da se oprostite na 90 dana.

Ako pretičete preko pune linije, uz prelaženje u traku za suprotan smer, spremite između 15.000 i 30.ooo dinara. Takođe, zatvorska ćelija za vas će biti otvorena 30 dana, dozvolu će vam oduzeti na 3 meseca i u nju upisati 6 kaznenih poena.

Ukoliko ovako neodgovornim i rizičnim ponašanjem izazovete saobraćajnu nesreću i ugrozite bezbednost učesnika u saobraćaju, moraćete da odvojite od 30.000 do 50.000 dinara. Svojim automobilom nećete moći da upravljate najmanje 5 meseci, a "gratis" ćete dobiti 9 kaznenih poena i 60 dana "odmora" u zatvorskoj ćeliji.

Možda je bolje da krenete ranije, nego da ugrožavate svoj i tuđe živote.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA