Ko u Srbiji ima tašnu Merilin Monro?

Pored nepokretnosti i novca, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom upravlja i dragocenostima, privremeno oduzetim nakitom, zlatom izlivenim u poluge finoće 999,9, umetničkim slikama, ručnim satovima, pa čak i torbicom Merilin Monro

  • 4

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom je u 2014. preuzela upravljanje zgradama, automobilima, raznim umetničkim delima, ali i torbicom Merilin Monro.

Direktor Dejan Carević kaže da je Direkcija preuzela upravljanje nad 15 kuća, 19 stanova, četiri zgrade, ukupno 53 nekretnine, 26 automobila i 105.000 evra, zbog sumnje da su stečeni kriminalom.

Prema njegovim rečima, na spisku oduzete imovine u 2014. godini je i sedam garaža, četiri lokala, dve poslovne zgrade, kao i apartman i kuća na Zlatiboru.

Foto: Megabon/Promo Foto: Megabon/Promo

- Od izdavanja nepokretnosti koje su joj poverene na privremeno upravljanje Direkcija mesečno dobija 60.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - izjavio je Carević za agenciju Beta.

Pored nepokretnosti i novca, Direkcija upravlja i dragocenostima, privremeno oduzetim nakitom, zlatom izlivenim u poluge finoće 999,9, umetničkim slikama, ručnim satovima, pa čak i torbicom Merilin Monro.

- Privremeno oduzete predmete od istorijske, umetničke i naučne vrednosti Direkcija predaje na čuvanje ustanovama nadležnim za čuvanje ovih predmeta do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine. Privremeno oduzete devize i efektivni strani novac, predmete od plemenitih metala, dragog i poludragog kamenja i bisera Direkcija predaje na čuvanje Narodnoj banci Srbije do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine - istakao je Carević.

Printskrin: Youtube/Steve Barnes Printskrin: Youtube/Steve Barnes

Od osoba koje se terete zbog bavljenja kriminalom oduzimana su i vozila, ne samo automobili, već i šleperi sa hladnjačom, kamioni sa prikolicom, brod sa tegljačem, autobusi, vodeni skuteri, traktori.

Oduzete nekretnine, Direkcija ne izdaje samo u zakup, već ih daje na korišćenje u humanitarne svrhe.

Prošle godine nekretnine su date Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Službi za koordinaciju žrtava trgovine ljudima, kao i za pomoć deci sa autizmom.

- Imovina je data na upravljanje i Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, kao i Centru za socijalni rad Grada Novog Sada i školi za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju - ukazao je Carević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Direktor Direkcije je istakao da su neophodne promene u Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela kako bi se on unapredio, zbog čega je i formirana Radna grupa u januaru 2014. godine.

- Rad radne grupe na izmenama Zakona je pri samom kraju. Sve primedbe koje su organi i institucije koje primenjuju Zakon imali u vezi sa dosadašnjom primenom, kao i efikasnošću postupka oduzimanja imovine, ugrađene su u izmene Zakona, a tekst Zakona usaglašen je i sa direktivom EU iz 2014. godine, kojom se reguliše deo ove oblasti - rekao je Carević.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA