OVE ZIME ĆE U SRBIJI BITI TOPLO: Antić poručio da je energetska situacija veoma dobra!

Ministar Antić je izjavio novinarima da su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa energetskim kompanijama i lokalnim samoupravama, učinili sve kako bi se za ovu zimu obezbedile neophodne količine energenata

  • 3

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je večeras da je energetska situacija u Srbiji veoma dobra, da su su obezbeđene dovoljne količine energenata, istakavši da se na deponijama uglja u ovom trenutku nalazi više od 2,5 miliona tona te rude.

Antić je, obilazeći JP "Beogradske elektrane", izjavio novinarima da su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa energetskim kompanijama i lokalnim samoupravama, učinili sve kako bi se za ovu zimu obezbedile neophodne količine energenata.

- Srbija ima dovoljne količine električne energije, deponije su pune uglja, do sada imamo najveći protok gasa koji ulazi u Srbiju, rekao je Antić istakavši da je danas obezbeđen i dodatni milion kubika gasa dnevno kako bi Azotara u Pančevu počela s radom.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Prema njegovim rečima proizvodnja električne energije iz termo-kapaciteta je na nivou planiranog, hidrokapaciteti prevazilaze predviđene ciljeve, a količine gasa takođe dovoljne, iako se štedi gas iz Banatskog Dvora.

- Danima ne koristimo ni metar kubnog gasa iz Banatskog Dvora. Sav gas koji se koristi ide preko gasovoda iz Mađarske. U ovom trenutku situacija sa svim energentima je više nego dobra. Posebno je dobro uticao početak vađenja uglja na kopu Tamnava-Zapadno polje, odakle imamo desetak hiljada tona dnevno, a juče je proizvodnja bila čak 100.000 tona uglja iz Kolubare i kopa Drvno, rekao je Antić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Predsednik Skupštine grada Beograda i ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić posetili su večeras „Beogradske elektrane. Zajedno sa direktorom ovog preduzeća Goranom Aleksićem obišli su najveću toplanu na Balkanu i na Badnje veće razgovarali sa dežurnim ekipama radnika i inženjera koji održavaju sistem za proizvodnju toplotne energije kojom se greje Beograd i Beograđani tokom čitave zime.

Zahvalni smo svim radnicima na predanosti i požrtvovanosti jer dok većina provodi praznik u krugu porodice moramo se setiti onih koji su na svom radnom mestu danonoćno. „Beogradske elektrane” su prvi put finansijski stabilne jer su tokom prošle godine vraćena sva dugovanja za energente, pre svega prema „Srbijagasu”.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Ove godine planiramo ozbiljne investicije i remont velikog dela sistema. Grejanje apsolutno dobro funkcioniše u čitavom Beogradu – rekao je Nikodijević i dodao da će se dvedesetčetvoročasovno grejanje nastaviti dok god to vremenski uslovi budu zahtevali.

- Prošle godine smo vratili sva dugovanja za energente, pre svega prema Srbijagasu. Ulazimo u godinu u kojoj se planiraju ozbiljne investicije, poput remonta velikog dela sistema, što je učinjeno i ove godine", rekao je Nikodijević.

On je Beograđanima poručio da ne moraju da brinu za grejanje ni narednih dana.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Već 25 dana grejanje u Beogradu je dvadesetčetvoročasovno, a tako će biti i narednih dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i temperature", izjavio je Nikodijević.

Direktor "Beogradskih elektrana" Goran Aleksić se saglasio da nema potrebe za brigom zbog grejanja jer su, kako kaže, obezbeđene dovoljne zalihe energenata.

"Nadamo se da će sistem funkcionisati barem kao do sada, iako svaki dan pomalo nešto popravimo, što je uobičajeno kako protiče sezona. Zalihe energenata su dovoljne, jer su zalihe mazuta obezbeđene za narednih mesec dana", rekao je Aleksić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    7. januar 2015 | 07:33

    Фаца говори више од xиљаду ријечи......

  • Nana

    7. januar 2015 | 12:38

    Zaista, meni je ove godine grejanje najbolje ikad. Nije idealno, u 1 sobu retko ulazim, ali sam zadovoljna. Verujem da smo za to zaslužni i mi građani koji smo uz velike napore i odricanja od svega platili dugovanja infostanu. Bravo za nas! A možda su ipak pametniji oni koji uživaju troše na svakom koraku, nižu dugove, a ipak nikom ništa jer ih ima previše?

  • Goran

    7. januar 2015 | 01:30

    A meni racun za gas u odnosu na isti mesec prosle godine skuplji za 3500 dinara...super

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA