MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Srećan vam Božić!

Na Božić se mesi česnica, a ko nađe novčić, veruje se da će imati sreće i novca tokom cele godine

  • 21

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik i rođenje spasitelja Isusa Hrista.

Praznovanje Božića počelo je sinoć sa prvom ponoćnom liturgijom koju je u Hramu Svetog Save služio patrijarh srpski Irinej, nakon što je na platou tradicionalno upaljen badnjak.

On je upozorio da je čovek danas, više nego ikada, u opasnosti da zameni Boga satanom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav telesnom pohotom i nadmenošću življenja.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- A kada je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije. Pozivam pravoslavne vernike da u miru i ljubavi proslave Božić - rekao je patrijarh Irinej.

Verovanja:

* Vernici su prethodnih 40 dana postili, a Božić je prvi dan kada će jesti mrsnu hranu. U svakoj kući bi trebalo da se za ova praznik pripremi pečenica.

* Za obrok se priprema česnica, u koju se stavlja novčić. Osoba koja ga nađe, imaće novca i uspeha sve do sledećeg Božića * Umesto "dobro jutro", vernici se pozdravljaju sa "Mir Božji, Hristos se rodi", a uzvraća se sa "Vaistinu se rodi"

* Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca

* Onako kako se provede taj dan, provešće se cela godina

* Osoba koja prva uđe u dom, zove se položajnik i njoj se pripremaju darovi. Veruje se da mlad i zdrav položajnik donosi uspešnu godinu

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    7. januar 2015 | 10:58

    Svim Srbima koji danas slave i praznuju, neka je srećan Božić! Nek nam Gospod podari sreću, zdravlje, ljubav i što manje briga. Da pronadjemo svi preko neophodnu snagu da izdržimo sve ove nedaće kroz koje prolazimo i da budemo uvek jedinstveni i složni kako bi odbranili i sebe i svoju otadzbinu od svih onih koji nam ne misle dobro! Sloga i jedinstvo kada je najteže!! MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

  • džo

    7. januar 2015 | 08:29

    pa Sretan Vam Božić komšijeee

  • David

    7. januar 2015 | 08:26

    Hvala telegraf -- Vaistinu se rodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA