OVO SU ŽRTVE MASAKRA U PARIZU: Među njima su i SVI karikaturisti koji su crtali proroka Muhameda! (FOTO)

Identitet svih žrtava stravičnog zločina u Parizu još nije objavljen, ali zasad se zna da su na licu mesta ubijeni četiri karikaturiste koji su crtali proroka Muhameda, kao i nekadašnji urednik

  • 56

U medijima se pojavila informacija da je poznat i identitet pete žrtve, a da je reč o Bernardu Marisu, ekonomisti i piscu.

Printskrin: Youtube/Herve YK Printskrin: Youtube/Herve YK

Maris je, inače, jedno vreme bio urednik u magazinu.

Policija je potvrdila da su u jezivom napadu ubijeni i glavni urednik Stefan Šarbije (47), karikaturista Žan Kabu (76), crtač Žorž Volinski (80) i Bernard Verlak Tinju (58), inače sva četvorica su učestvovala u crtanju karikature proroka Muhameda.

Urednik časopisa Stefan Šarbonije zalagao se za slobodu govora i bio je svestan opasnosti koja preti od radikalnih islamista.

Printskrin: Youtube/CartoonistsRights Printskrin: Youtube/CartoonistsRights

Strip-crtač Žan Kabu (76) jedan je od članova redakcije satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" koji su ubijeni u jezivom terorističkom napadu na redakciju tog lista.

Foto: Profimedia/Visual Žan Kabu Foto: Profimedia/Visual

On je autor karikature proroka Muhameda koja je 2006. godine objavljena na naslovnoj strani magazina.

Kabu je u februaru 2006. nacrtao karikaturu proroka Muhameda koja je nosila naslov "Muhamed preplavljen emocijama zbog fundamentalista", a u "oblačiću" iznad njegove glave pisalo je: "Baš je teško kada vas vole kreteni".

Protiv Kabua tada je podignuta tužba, a on je kasnije izjavio da je njegov crtež bio odgovor na skandal koji su izazvale Muhamedove karikature u Danskoj 2005. godine.

Inače, kada je objavljena karikatura u Danskoj, 11 islamskih zemalja zahtevalo je hitne mere danske vlade protiv lista "Jilands-Posten" koji je objavio 12 crteža proroka.

Jedan od njih je nagoveštavao da Muhamed krije bombu u turbanu, pa su zbog toga širom Bliskog istoka paljene danske zastave.

 Žan Kabu je u izjavi koju je dao za "Rojters" u novembru 2011. godine upozorio da je bezbednost članova redakcije "Šarli Ebdoa" ugrožena i da su zbog toga neki od njih dobili privatno obezbeđenje.

On je to izjavio nakon požara koji je podmetnut u prostorijama lista neposredno po objavljivanju specijalnog izdanja "Šarli Ebdoa", u kom je prorok Muhamed imenovan kao "gostujući urednik".

Kabu je bio poznat po smelim karikaturama, pa je tako u jednom od svojih radova prikazao prosečnog Francuza kao vulgarnog i rasistički nastrojenog.

Žorž Volinski je Jevrejin iz Tunisa koji je završio studije u Parizu gde je objavljivao karikature u više časopisa.

Printskrin: Youtube/Emilien Lacroix Printskrin: Youtube/Emilien Lacroix

Bernard Verlak Tinju je pseudonim Bernarda Verlaka, koji je ranije objavljivao karikature francuskih političara.

Foto: Wikipedia/Georges Seguin Foto: Wikipedia/Georges Seguin

On je, između ostalog, objavio i seriju pod nazivom "Pet godina pod Sarkozijem".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    7. januar 2015 | 21:14

    Неман ништа против муслимана, али зашто те исте муслиманске земље не дозволе хришћанима да практикују своју религију, већ им то спутавају, а ти исти муслимани у другим (углавном хришћанским земљама), захтевају своја права и још поврх свега хоће силом да исламизирају друге. Екстремисти.

  • 7.1.2015

    7. januar 2015 | 19:16

    Kako su znali ko su karikaturisti i uspesno ih eliminisali sve do zadnjeg?Neko ih je izdao.

  • Pedja

    7. januar 2015 | 19:21

    Oland najavio ukidanje sankcija rusiji a cia poslala upozorenje eto o tome se radi u ovom slucaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA