ISMEVALI SU SVE RELIGIJE, NE SAMO ISLAM: Kako je Šarli Ebdo podbadao hrišćane i Jevreje! (FOTO)

"Svetinja neke vere može biti svetinja samo za njene pripadnike. Gde bi svet bio ako bi se poštovali svi verski tabui?" - Filipe Val, bivši urednik časopisa Šarli Ebdo

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Šarli Ebdo, francuski satirični nedeljnik, nije se bavio samo kritikom radikalnog islama, već svih religija, pa i nereligijskih radikalnih stavova.

- Svetinja neke vere može biti svetinja samo za njene pripadnike. Gde bi svet bio ako bi se poštovali svi verski tabui? - Pitao se Filipe Val bivši urednik satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" na poznatom suđenju u Parizu pre osam godina kada su islamske organizacije tražile visoke kazne i zabranu za ovaj medij.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Upravo ta misao o "svetinjama" glavni je moto ovog časopisa koji deluje od 1969. godine, a koji ima čvrste antireligijske stavove u kojima ismejava radikalne stavove islamista, hrišćana i jevreja, ali i ugledne francuske i svetske ličnosti, predstavnike vlasti, policiju, ekstremnu desnicu, političare ... uglavnom sve.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Godinama je redakcija lista odbijala kritike kako su "provokativni samo zbog provokacije", a nisu odustali od svoje uredničke politike ni nakon što je Francuska morala da zatvara ambasade zbog njihovog pisanja.

- Da li je sloboda medija zapravo provokacija? - Stajalo je na jednoj od naslovnih strana ovog satiričnog nedeljnika čime je poslata jasna poruka da mogu biti šokirani samo oni koji to sami žele.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

- Ne tražimo od striktnih muslimana da čitaju Šarli Ebdo, kao što ni mi ne bismo išli u džamiju da slušamo govore koji su protiv svega u šta verujemo - Poručilo je uredništvo pre tri godine.

Vrlo često, uz Muhameda, ismejavan je Isus ili Papa o čemu svedoči niz naslovnih strana. Šarli Ebdo se tako godinama otvoreno izrugivao svim religijama i slao jasnu poruku kako svetih krava zapravo nema.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

- Ako počnemo da postavljamo pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, da li je to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postaviće se pitanje možemo li se u listu uopšte baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završićemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka ekstremista će pobediti i u svetu i u Francuskoj - izjavio je glavni urednik lista Šarli Ebdo-a pre godinu dana.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Medijski projekat iz kojeg je stasao Šarli Ebdo je započeo 1960. godine kad su Žorž Berni i Fransoa Kevena lansirali časopis Hara-Kiri, kojeg je jedan od ranih čitalaca u pismu uredništvu nazvao "glupavim i zločestim" ("bete et mechant"), što je kasnije usvojeno kao slogan magazina i kolokvijalni izraz u Francuskoj.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Hara-Kiri se našao na udaru cenzure već 1970. kad je sa satirom propratio katastrofu u noćnom klubu Cink u kojoj je poginulo 146 ljudi. Nedeljnik se tom prilikom osvrnuo na "senzacionalizam" medija pa izazvao cenzuru koju je naredio tadašnji ministar spoljnih poslova.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Kako bi zaobišao zabranu, tim iza Hara-Kirija odlučio se na promenu imena i nedeljno izdanje u kojem se fokusirao na tekuće događaje čime su udareni temelji slobodoumnog Šarli Ebdo-a, koji se uz tiraž od 45.000 primeraka održao do danas.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Nedeljnik Francuze redovno zabavlja svojim pobunjeničkim, levičarski nastrojenim člancima, usmerenim protiv radikalne desnice i religijskih fanatika.

Reprint: Charlie Hebdo Reprint: Charlie Hebdo

Kako je to svojevremeno rekao danas ubijeni urednik Stefan Šarbonije Šarb, s uredničkog gledišta Šarlie Ebdo reflektuje "sva gledišta levičarskog pluralizma, čak i ona koja drugde 'apstiniraju' zbog autocenzure".

(Telegraf.rs / Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg_musliman

    7. januar 2015 | 19:49

    Da li će sad shvatiti svi oni koji dozvoljavaju slobodu umetničkog izražavanja da mora postojati granica, sa verom se ne treba i ne sme igrati i ismevati,šta se desi kada se uvredi nekome fudbalski klub dođe do ozbiljnih pretnji a kamoli uvreda vere najbitnije stvari u životu!Ne ponovilo se.

  • Muslim

    7. januar 2015 | 19:52

    Nisu trebali da izgube zivot ali je sramota sto su ismevali sve to, sto su terali cirkus sa religiom. Crtali su karikatiru Muhammeda za kog se ne zna kako izgleda, ciji izgled nema ni na jednoj slici i ni u jednoj knjizi. Da nisu ismevali veru ne bi im se ovo desilo.

  • Pravoslavna Hriscanka

    7. januar 2015 | 20:39

    Nisu trebali da diraju niciju veru, niti da karikiraju Muhameda. Volim svoju, postujem tudju veru. Dobili su sta su trazili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA