EVO ZAŠTO JE PETAK "DAN Ž" ZA SRBIJU: Da li će Amerikanci KUPITI srpsku Železaru i ponovo pokrenuti visoke peći?

Smanjenje javnog duga, kao i mere štednje podrazumevaju privatizaciju javnih preduzeća. Tender za Železaru odavno je otvoren, a rok za podnošenje prijava od strane zainteresovanih strana za partnerstvo bio je 5. januara dok ćemo 9-tog znati sva njihova imena. Po ranijim saznanjima, kompanija "Esmark" iz Amerike najozbiljniji je kandidat da preuzme ovog giganta u svoje ruke

  • 7

Železara Smederevo broji oko 5.000 radnika, a država na mesečnom nivou izdvoji oko 10. miliona dolara iz budžeta, kako bi Železara radila. Naime, želeći da smanji svoj deficit u budžetu, ali i da pomogne Železari, država je davno počela da traži strateškog partnera za ovo preduzeće.

9. januara na Stevanjdan biće zvanično otvorene sve pristigle ponude zainteresovanih kompanija za kupovinu 80 odsto akcija smederevske Železare i tada ćemo znati u čije će ruke ovo srpsko blago.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić nedavno je izjavio da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare "Smederevo", a najozbiljniji kupac je američki "Esmark".

DEVET PONUDA ZA SMEDEREVSKU ŽELEZERU: Država i zaposleni žele američki Esmark!

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, je rekao još u oktobru prošle godine da je Železara Smederevo bankama dužna 260 miliona evra, a 120 miliona evra ostalim dobavljačima i da bi te dugove Srbija morala da preuzme na sebe. Takođe, on je tada najavio da država neće odustati od Železare i zamolio je tada radnike da pokažu da mogu mnogo da rade i da proizvodnju mogu da povećaju na više od dva miliona tona godišnje i naglasio da potencijalnih partnera ima, ali i da oni mnogo traže od države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema rečima predsednika Vlade Srbije država mesečno za Železaru Smederevo izdvaja 8,5 do deset miliona evra, te da je državi potrebno bar još 250 miliona evra da bi bile pokrenute obe visoke peći. 

Železara Smederevo "nosi" naš bruto domaći proizvod i mogla bi, prema ranijim procenama, umesto proizvodnje od 340 miliona evra, da prozivede robu u vrednosti od 1,4 milijarde evra i od toga da izveze robu vrednu 1,2 milijarde evra.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Četvrtog decembra prošle godine, Vlada je odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare "Smederevo", modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda.

Odlučeno je i da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 evra, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 evra.

Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.

Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara, preračunato u valuti zemlje u kojoj posluje.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan. Rok za podnošenje prijava bio je 5. januar 2015. godine

Vlada pokreće tender za dokapitalizaciju Železare!

Ova kompanija će se nadmetati za Železaru!

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Pored Esmarka, kojeg priželjkuju i država i radnici, za Železaru su na javnom pozivu zainteresovani: ruski Krasni oktobar i United Machinery Corporation, zatim United Group SA iz Luksemburga, RE Alloys SP ZOO iz Poljske, britanski North London Trade Centre Limited, holandski Esmark Europe B.V., zatim Prominvest AG Switzerland i Steel + Metal One Holding AG iz Švajcarske i na kraju Rafflesia Trading Pvt. Ltd iz Bangladeša.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog "Ju-Es Stila" koji se povukao zbog gubitaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    8. januar 2015 | 22:51

    Jako je bitno da prodaja uspe. Samim tim privreda ojacava se kao i ekonomija.

  • aca

    9. januar 2015 | 09:08

    Bitno je da bi i radnici i drzava voleli da to bude ESMARK.Sta li o ovome misle ostala osam ponudjaca.

  • љути четник

    8. januar 2015 | 15:22

    Ja je ne bi dao amerima, nekom iz evrope svajcarska ili rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA