TEKLE SU REKE KRVI: Ovo su najstrašniji teroristički napadi u Evropi (VIDEO)

Iako stravičan i monstruozan, masakr francuskih karikaturista nije i najkrvaviji teroristički napad u Evropi u poslednje skoro tri decenije. Dovoljno je prisetiti se monstruoznog zločina u Norveškoj, kada je Anders Brejvik ubio 77 ljudi, napade Al Kaide na metro u Londonu, kao i na teroristički napad u Madridu kada je ubijena 191 osoba

  • 7

Napad na novinare francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" poslednji je u nizu terorističkih dela na tlu Starog kontinenta. Građani Evrope često su bili na meti ekstremista u poslednjih skoro 30 godina.

Iako stravičan i monstruozan, masakr francuskih karikaturista nije i najkrvaviji napad u poslednje dve decenije. Dovoljno je prisetiti se monstruoznog zločina u Norveškoj, kada je Anders Brejvik ubio 77 ljudi, napade Al Kaide na metro u Londonu, kao i na teroristički napad u Madridu kada je ubijena 191 osoba.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U maju protekle godine u centru Brisela, kod Jevrejskog muzeja došlo je do pucnjave u kojoj su stradale četiri osobe.

Novinari francuskog magazina "Šarli Ebdo" bili su na meti ekstremista i 2011. godine, kada je na redakciju tog lista bačen molotovljev koktel. Na sreću, tada niko nije nastradao.

Ranije te godine, dogodio se jedan on najstrašnijih zločina u Evropi ikada. Norveški ekstremista ubio je u Oslu i na ostrvu Utoja 77 osoba, među kojima je najviše bilo tinejdžera.

Ne smemo zaboraviti ni terorističke napade koje su ekstremisti izvršili u Rusiji. Jedan od najstrašnijih bio je napad 2011. na najvećem aerodromu u Moskvi, Domodedovo, poginulo najmanje 35 osoba, a više od 130 povređeno.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Teroristi Al kaide su 2005. izvršili napad i na tlu Velike Britanije. Bombaši samoubice su aktivirali eksploziv u metrou u autobusu Londonu i usmrtili su 52 osobe.

Najkrvaviji napad u ovom veku na Starom kontinentu dogodio se 2004. godine u Madridu.

U prestonici Španije izveden je najkrvaviji ekstremistički napad u istoriji te zemlje, kada su bombaši inspirisani Al Kaidom razneli četiri krcata voza i ubili 191 osobu. Tom prilikom povređeno je 2.000 ljudi.

Godinu dana ranije, 2003, u Istanbulu je napadnut britanski konzulat i ekspozitura HSBC banke, a poginulo je 27 ljudi, dok je 400 osoba povređeno.

Francuska, odnosno Pariz bio je na meti terorista i 2005. godine, kada je eksplozija bombe koja je postavljena u stanici metroa odnela osam života, a tom prilikom povređeno je 150 ljudi.

Najsmrtonosniji napad u Evropi desio se 1988. kada je iznad Lokerbija u Škotskoj ekslpodirao avion kompanije "Pan Am".

Poginulo je 259 ljudi u letelici i još 11 na zemlji. Napad su naručile iranske vlasti, a izvršila sirijska teroristička organizacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    9. januar 2015 | 01:29

    Nemate pojma, a masakr u školi pre 10-tak godina u Rusiji preko 300 žrtava čečenskih terorista?

  • Ševarice

    9. januar 2015 | 07:28

    Još će se ispostaviti da je A. Brejvik bio u pravu?!

  • игор

    9. januar 2015 | 00:09

    андрес брејвик шта речи о њему лудак или херој ??? ја нисам баш сигуран шта речи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA