Kriju bolest iz straha od otkaza

Radnici u Sremskoj Mitrovici nerado odlaze lekaru jer je nadoknada za dane bolovanja sve manja, kao i zbog straha od gubitka radnog mesta

  • 0

Radnici u Sremskoj Mitrovici zbog bolesti nerado odlaze lekaru

Dok u Filijali zdravstvenog osiguranja u Sremskoj Mitrovici zadovoljno trljaju ruke zbog umanjenih izdataka za dane bolovanja, dotle sindikati upozoravaju da smanjenje bolovanja nije odraz zdravstvenog stanja radnika, već je reč o strahu od gubitka radnog mesta.

Tokom prošle godine Sremci su odbolovali 251.000 radnih dana, ili 3.000 manje nego 2010. godine. Budući da u Sremu ima oko 60.000 zaposlenih, dolazi se do podatka da je svaki radnik, u proseku, bolovao po 4,3 dana.

- Kamo lepe sreće da su nam radnici toliko zdravi koliko pokazuju podaci Filijale zdravstenog osiguranja. Strah od gubitka radnog mesta prisiljava radnike da na posao dolaze i bolesni, da trpe i odlaze na bolovanje tek u krajnjoj nuždi, narušenog zdravlja, najčešće kada je vrag već odneo šalu - kaže Stevan Romakov, predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Sremske Mitrovice.

Sindikati upozoravaju da radnicima u borbi za golo preživljavanje bolovanje, zapravo, postaje noćna mora. S jedne strane, nadoknada za dane bolovanja postaje sve mizernija, nedovoljna da se preživi, a s druge, poslodavac, olako kršeći zakonske odredbe, svestan da neće snositi posledice, radniku daje otkaz.

(Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA