NEĆETE NAS ZAUSTAVITI: Ovako svetski karikaturisti odgovaraju teroristima! (FOTO)

Kolege i prijatelji nastradalih novinara odlučili su da u čast nevinih žrtava naprave nove crteže koji će ilustrovati njihovo sećanje i tugu, ali i bunt i nastavak borbe protiv terorizma

  • 18

U Parizu se dogodila stravična tragedija kada su naoružani napadači usmrtili 12-oro ljudi, od kojih je njih 10 radilo u redakciji "Šarli Ebdo". Satira i ironija ovih novinara koštala ih je života, a bila je samo ono čime su se bavili, što su voleli i u čemu su bili najbolji.

Zato su njihove kolege i prijatelji odlučili da u čast ovih izgubljenih nevinih života naprave nove crteže koji će ilustrovati njihovo sećanje na poginule i tugu, ali i bunt i nastavak borbe protiv terorizma.

Foto: Twitter/@MonsieurDream Foto: Twitter/@MonsieurDream

Među karikaturama su nove ali i stare skice koje su tu kako bi podsetile ljude na ono što se dešavalo u toku jučerašnjeg krvavog dana.

Foto: Twitter/@joepbertrams Foto: Twitter/@joepbertrams

Ovaj časopis je bio meta napada terorista baš zbog svojih provokacija, u kojima se neretko pojavljivao prorok Muhamed što su pripadnici islamske vere smatrali bogohuljenjem.

Foto: Twitter/@davpope Foto: Twitter/@davpope

Glavni moto njihove borbe je "moć olovke", koja se često spominje na crtežima i u komentarima kao uzrok smrti i pretnji sa kojima se suočavaju svakog dana.

Foto: Twitter/@leJDD Foto: Twitter/@leJDD

Olovka je često nazivana "malim oružjem", a na crtežima ubistva su stavljeni dijalozi ubica koji govore o tome da ubijaju one koji pišu i crtaju.

Foto: Twitter/@loicsecheresse Foto: Twitter/@loicsecheresse

Na ovaj način, novinari pokušavaju da se izbore za slobodu izražavanja i da ukažu da cenzura medija i neistomišljenici mogu biti i mnogo opasnije nego što drugi misle.

Foto: Twitter/@ygreck Foto: Twitter/@ygreck

Mnogi su pored ovih slika koje su objavljivali kako u magazinu tako i na društvenim mrežama, pisali o svojim osećanjima i patnji. Među njima je i možda najpotresniji "Ne mogu da spavam večeras jer mislim na moje kolege iz Francuske, njihove porodice i bližnje".

Foto: Twitter/@RobTornoe Foto: Twitter/@RobTornoe

Svi oni se nadaju pobedi i konačnom oslobođenju od svih ograničenja i pretnji kojima su izloženi svakodnevno.

Foto: Twitter/@mideastXmidwest Foto: Twitter/@mideastXmidwest

U znak podrške poginulima u redakciji satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo, danas u Parizu, na Tviteru se pojavio heštag #JeSuisCharlie, što u prevodu s francuskog jezika znači – ja sam Šarli.

Ovo se ubrzo proširilo i postalo trend svih koji žele da izraze podršku poginulima i slobodi medija.

(Telegraf.rs/ Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRAGOMIR

    8. januar 2015 | 20:15

    Zasto se ovo desava !?? Pa da je svet za sve ovako slozan ovo se ne bi dogadjalo ! Kada su ti Francuzi , Amerikanci i ostali iz Natoa, bacali po nama bombe , svi su cutali jer je to cinio "milosrdni andjeo" , i mogli su i da ubijaju i ljude u televiziji bez osude ... Sve mi se ovo strasno gadi! Jedno zlo ,radja nova zla...

  • Savica

    8. januar 2015 | 19:39

    SAMO CACKAJTE SMIRITE HORMONE. ONI SU LUDI.

  • Davud

    8. januar 2015 | 21:26

    Protivnik sam i jednih i drugih. Ne treba da ismevaju ničiju veru a niko nema pravo da uzima tuđi život kad život nije dao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA