Jedan od ovih 11 romana dobiće NIN-ovu nagradu

U sastavu žirija nalaze se Vladislav Gordić Petrović, koji je ujedno i njegov predsednik, Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac, a oni će 19. januara proglasiti 61. dobitnika ovog književnog izdanja

  • 1

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu NIN-a, ove godine je prijavljen 161 roman koji je ispunio kriterijume, ali žiri ocenjuje da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donela i poboljšanje kvaliteta srpske književne scene, pa je izabrao 11 najboljih koji su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu.

Žiri u sastavu Vladislav Gordić Petrović (predsednik), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac, sačinio je 5. januara uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine, u koji je uvršteno 11 naslova.

Uži spisak romana za ovu prestižnu nagradu za 2014. godinu je:

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

"Sabo je stao" Oto Horvat (Kulturni centar Novog Sada), "Jedro nade" Nikola Malović (Laguna, Beograd), "Prvaci sveta!" Slavoljub Stanković (Geopoetika, Beograd), "Najnormalniji čovek na svetu" Ivan Tokin (Samizdat B92, Beograd), "Knjiga u beuku" Milovan Marčetić (Čigoja štampa, Beograd), "Vitiliog" Mileta Prodanović (Arhipelag, Beograd), "Satovi u majčinoj sobi" Tanja Stupar Trifunović (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo).

Takođe, u trci za najuži izbor najboljih prošlogodišnjih romana su i "Životinjsko carstvo" David Albahari (Čarobna knjiga, Beograd), "Zabrana upotrebe vatre i vode" Vukašin Štreker (Književna radionica Rašić, Beograd), "Razbajalica" Laslo Blašković (Arhipelag, Beograd) i "Kuća sećanja i zaborava" Filip David (Laguna, Beograd).

Šezdeset prvi dobitnik ovog književnog priznanja u Srbiji biće proglašen 19. januara.

(Telegraf.rs / NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje vidjenje stvari

    9. januar 2015 | 10:32

    Prosto ne mogu da ne primetim da je samo jedna zena autor romana koji je usao u uzi izbor za nagradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA