NAJZAD: Suđenja u Srbiji počinju 19. januara!

Stručni timovi AKS i Ministarstva pravde u četvrtak su potpisali sporazum od pet članova čiji je sastavni deo dogovorene izmene Zakona o notarima i pratećih zakona, kao i preporuka Komori da donese odluku o prekidu štrajka

  • 0

Prema dogovoru sa Ministarstvom pravde, advokati bi najranije mogli da počnu sa radom 19. januara, nakon zasedanja Skupštine Advokatske komore Srbije (AKS).

GOTOV ŠTRAJK: Postignut sporazum advokata i Ministarstva pravde!

Stručni timovi AKS i Ministarstva u četvrtak su potpisali sporazum od pet članova čiji je sastavni deo dogovorene izmene Zakona o notarima i pratećih zakona, kao i preporuka Komori da donese odluku o prekidu štrajka, piše Blic.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Evo kako postati notar u Srbiji i zarađivati po nekoliko miliona mesečno!

- Sporazum je potpisan i stručni tim će saopštiti Upravnom odboru AKS, čiji je sastanak zakazn za 10. januar, da su se stekli uslovi za prestanak štrajka. Upravni odbor će preporučiti Skupštini AKS koja je planirana za subotu, 17. januara - rekao je za ovaj list advokat Dragoljub Đorđević, predsednik AKS i dodao:

- Prenećemo i predlog Ministarstva pravde da Skupština AKS donese odluku o prestanku štrajka, jer imamo sporazum i obećanje da će dogovorene izmene zakona biti usvojene po hitnom postupku. To znači da bi advokati najranije mogli da počnu sa radom u ponedeljak 19. januara.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

PRESTAJE ŠTRAJK ADVOKATA? Dogovorili se Ministarstvo pravde i Advokatska komora, ali...

On je napomenuo i to da je u dogovorima rešen problem sa porezima i notarima, a o eventualnom odustanku od trećeg zahteva advokata, odnosno smeni ministra pravde Nikole Selakovića, odlučiće Skupština AKS na sastanku koji je planiran za 17. januar.

- Ovim putem apelujem na advokate da ozbiljno razmotre predlog stručnog tima AKS da se odmah prestane sa obustavom rada. Ispred Ministarstva sam ovlašćen da kažem da mi stojimo iza ovog dogovora i on će biti sproveden u potpunosti. Nema razloga da advokati sutra ne počnu sa radom - poručio je pomoćnik ministra, Čedomir Backović.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Zbog štrajka advokata odloženo 120.000 suđenja!

Inače, predstavnici Ministarstva i advokata su se ranije dogovorili da paušalni porez bude tek do 10 odsto veći u odnosu na raniji period, a do sada je bio sporan Zakon o javnim beležnicama.

Notari će kao i do sada imati pravo da sastavljaju sve ugovore, ali će od sada to moći i advokati i građani. Oni jedino neće moći da sastavljaju ugovore o pravnim poslovima nesposobnih lica, lica sa invaliditetom i za lica na zakonskom izdržavanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA