NE ZNA KADA JE DOSTA: Obradović "namešta" tender težak 15 miliona evra!

EPS raspisao tender za posao vredan oko 15 miliona evra u kome su postavljeni takvi uslovi da odgovaraju samo jednoj stranoj kompaniji dok eliminišu domaća preduzeća

  • 86

Preduzeće Elektroprivreda Srbije, na čijem je čelu Aleksandar Obradović raspisalo je tender za nabavku kompjuterskog sitema čija je vrednost 15 miliona evra, čijim se uslovima direktno favorizuje strana kompanija SAP, jer nijedna domaća firma ne može da ispuni zahteve koji su sadržani u objavljenom tenderu, objavio je Blic.

Rok za ovaj tender, bio je početak ovog meseca, ali je naknadno produžen do 26. januara. Radi se o nabavci informacionog sistema za obračun i naplatu električne energije. Prethodnih godina, rešenja za naplatu su izrađivale domaće firme, a među njima je bio i Elektrotehnički fakultet.

Foto: Marko Todorovć Foto: Marko Todorovć

Kako ovaj list saznaje, najnoviji tender favorizuje stranu kompaniju SAP, sa kojom je, u pethodnom periodu dok je Obradović došao na čelo EPS-a već sklopljen posao vredan blizu četiri milona evra, a radi se o poslovnom softveru. Ovaj posao nije dobijen tenderom, već je dogovoren direktnom pogodbom.

Podsetimo, generalni direktor EPS-a Aeksandar Obradović, do sada je dao milionske poslove stranim firmama u kojima je bio menadžer. On je zaključio ugovor sa „Arthur D. Little“ u Pragu vredan 248,7 miliona dinara. EPS je ugovorio posao i sa cementarom „Lafarž BFC“ iz Beočina na 11,6 miliona dinara.

Najnoviji tender za nabavku softvera u startu ima uslov koji favorizuje stranu kompaniju, a to je da ponuđač „ima najmanje jedan projekat implementacije softvera minimalne vrednosti ugovora od tri miliona evra“.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Među uslovima iz konkursne dokumentacije kojima se eliminišu domaće kompanije je: da su u poslednje tri godine imali poslovni prihod čija vrednost po godini iznosi minimalno deset miliona evra. Domaće kompanije čak ni u zajedničkoj ponudi ne mogu ovaj uslov da zadovolje.

U konkursnoj dokumentaciji ima stavki koje se odnose na poslovni kapacitet preduzeća. Definisano je nekoliko uslova koji su praktično neostvarivi za srpske kompanije. Uslovi, međutim, imaju istu šemu, a to je da - nije presudan predmet nabavke već vreme u kome je neka kompanija odradila postavljanje nekog, bilo kog softvera i visina zarade u tom poslu.

Foto: eps.rs Foto: eps.rs

U postavljenim uslovima su i oni koji se odnose na tehničku specifikaciju koja mora biti zadovoljena. Tako - ponuđač posla mora da nudi softver koji je aktivan kod bar jednog korisnika sa minimum milion mernih mesta. S ovim uslovom domaće kompanije ne mogu i trebaju ni da šalju koverte sa ponudama. U Srbiji dosad nije ni postojala kompanija koja ima jednog klijenta sa više od milion mernih mesta.

U uslovima tendera zbog sigurnosti dodeljivanja vrednog posla stranoj kompaniji se obratila pažnja i nae kadrovske kapacitete koje treba da ima dobitnik posla.

Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Iako se stiče utisak da se uslovom kod rukovodioca projekta i interne kontrole kvaliteta sa zahtevom znanje srpskog jezika i govor i pisanje favorizuju domaće kompanije, one međutim ni u ovom delu nisu u igri. Ostali uslovi su takvi da oni kojima je srpski maternji praktično ispadaju.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fahri

    11. januar 2015 | 19:52

    Ovom izgleda ni vucic ne moze nista

  • The Spatula

    11. januar 2015 | 19:56

    Pa ja ne znam posle ovakvih tekstova da li ima drzave uopste? Neko bi morao u zatvor. Ili ministar ako je ovako nesto uradio ili novinar ako je objavio laz. A verovatno sam ja i glup cim ovako nesto i komentarisem.

  • SV

    11. januar 2015 | 19:55

    Lopovcina nosi sat od 50.oooeura. Zaradio ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA