Pročitajte ovaj tekst i ZARADITE 50 evra!

FXLider, specijalno čitaocima Telegrafa, daje 50 eura kao početni kapital, namenjenih za trgovanje cenom akcija najvećih svetskih kompaniji, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, Alibaba i mnogi drugi.

  • 4

Na kraju 2014 godine Apple je prema Financial Times-u i dalje najvrednija američka kompanija ispred Exxon Mobila i Microsofta-a.

Od pet najvrednijih američkih kompanija, 3 pripadaju tehnološkom sektoru. Apple sa tržišnom kapitalizacijom od 603.07 milijardi dolara je na pravom mestu, Microsoft sa 382.39 milijardi dolara na trećem i Google sa 352.21 na četvrtom mestu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

FXLider, specijalno čitaocima Telegrafa, daje 50 eura kao početni kapital, namenjenih za trgovanje cenom akcija najvećih svetskih kompaniji, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, Alibaba i mnogi drugi.

Prijavite se OVDE za 50 eur i počnite da trgujete!

Foto-ilustracija: freeimages.com/patyvo Foto-ilustracija: freeimages.com/patyvo

Kako navode u FXLider-u, kada su u pitanju velike akvizicije, 2014. godina je bila izuzetno aktivna naročito u tehnološkom sektoru.

’Pojedini akvizicije upravo zbog svoje veličine izazvale su zabrinutost da bi njima ostvarena dominacija na tržištu mogla u velikoj meri da šteti pojedinim segmentima industrije’, kažu u FXLider-u.

Google je kupio Skybox Imaging (proizvodjača najmanjih satelita koji prave fotografije visoke rezolucije) za 500 milion dolara i Deepmind (kompanija koja se bavi razvojem softvera koji omogućavaju da kompjuteri razmišljaju kao ljudi) za istu sumu, dok je Nest (sistem za zaštitu novca potrošača) kupio za 3.2 milijarde dolara.

Foto: Wikipedia/Derrick Coetzee Foto: Wikipedia/Derrick Coetzee

 

Microsoft je kupio Mojang (švetski proizvodjač softvera) za 2.5 milijarde dolara. Nakon što je Google 2012. godine kupio Motorolu, prošle godine ona je prešla u vlasništvo Lenovo-a za 2.9 milijardi dolara.

Apple je kupio Beats Audio za 3 milijarde dolara.

Facebook, pored kupovine Whats App-a za 19 milijadi dolara, za dodatne 2 milijarde kupio je Oculus koji predstavlja sinonim za tehnologiju virtuelne realnosti.

Foto-ilustarcija: sxc.hu Foto-ilustarcija: sxc.hu

 

A kako je izgledalo stanje na tržištu kapitala?

Cena akcija Facebook-a u 2014. porasla je neverovatnih 42,59%. , cena akcija Apple je nakon junske podele akcija do kraja godine porasla 18.48%, cene akcija Googla su nakon takodje podele akcija u maju do decembra porasle 5.06 % da bi u poslednjem mesecu godine ušle u korekciju i skoro u potpunosti poništile prethodni rast.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

 

Akcije Microsoft-a porasle su tokom 2014 godine 24.65%.

Nakon spektakularne IPO cene akcija Alibaba-e porasla su 26.57% što se pozitivno odrazilo i na cene akcija Yahoo-a u čijem je vlasništvu oko 24% Alibaba-e , koje su ostvarile rast od 25%.

Simon Roberts, Analitičar u Fortrade-u.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA