Ako vaše dete radi ovo, rizikuje da dobije popravni dom na nekoliko godina!

Dvanaestogodišnji dečak Z. R, štićenik doma "Drinka Pavlović", koji je juče podigao beogradsku policiju, vatrogasce i medije na noge penjanjem na banderu visoku pet metara i hodanjem tramvajskim žicama, ipak neće odgovarati za svoje postupke. Evo i zašto

  • 6

Dvanaestogodišnji dečak Z. R, štićenik doma "Drinka Pavlović", koji je juče podigao beogradsku policiju, vatrogasce i medije na noge penjanjem na banderu visoku pet metara i hodanjem tramvajskim žicama, neće odgovarati za svoje postupke, jer se deca ispod 14 godina ne smatraju se krivično odgovornim.

Zbog godina se prema njemu ne može pokrenuti, niti voditi krivični postupak. Takođe, prema njemu se ne mogu izricati, ni primenjivati krivične sankcije. Jedino s čim se može suočiti jesu mere socijalne zaštite.

(UŽIVO) DRAMA KOD SAJMA: Mladić se popeo na tramvajske žice, preti da će da se ubije!

Kako saznajemo u Gradskom centru za socijalni rad, njemu će se u narednom periodu pružiti adekvatna pomoć od strane socijalnih radnika. Prema ovakvoj deci se primenjuju represivne mere, već se pojačava rad vaspitača.

Foto: Zoran Spasovski Foto: Zoran Spasovski

Podsetimo, on se popeo se na tramvajsku banderu u blizini Beogradskog sajma i pretio da će skočiti. Saobraćaj je bio zaustavljen, a vatrogasci su ga nakon pola sata skinuli i sprečili tragediju.

EKSKLUZIVNI VIDEO: Pogledajte kako su vatrogasci u poslednji čas spasili život dečaka!

Inače, o porastu maloletničke delikvencije i kod najmlađe dece govori statistika MUP-a, po kojoj godišnje u proseku oko 5.000 maloletnika izvrši krivična dela, pri čemu je svaki sedmi maloletnik mlađi od 14 godina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada su u pitanju mlađi maloletnici – uzrasta od 14 do 16 godina,  predviđeno je da se prema njima mogu primenjivati i izricati samo vaspitne mere.

Prema starijim maloletnicima, od 16 do 18 godina, takođe se mogu izricati i primenjivati vaspitne mere, a izuzetno se može primeniti i kazna maloletničkog zatvora, i to samo u slučajevima teških krivičnih dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lvan

    12. januar 2015 | 20:23

    Nije tacno. Treba razlikovati poslovnu i deliktnu sposobnost! Dete do 7 godina je potpuno deliktno nesposobno(dakle ne odgovara uopste), od 7 do 14(gde spada i ovaj decak) delimicno je deliktno sposobno(ako se utvrdi da je znalo ili moglo znati, moze mu biti izrecena sankcija), od 14 na gore je potpuno deliktno sposobno. Kod poslovne do 14 godine je dete poslovno be sposobno, od 14-18 je delimicno sposobno, a preko 18 je potpuno poslovno sposobno.

  • Gvozden Martinovic

    12. januar 2015 | 21:04

    Zasto bi rizikovao krivicnu prijavu? Zbog pokusaja samoubistva?

  • M...

    13. januar 2015 | 01:14

    Menjajte zakone!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA