SRBI, ČUVAJTE SE: Grejalice mogu da vas UBIJU!

Najčešći uzroci požara u stambenim objektima su stare instalacije, preopterećeni provodnici, ili neočišćeni dimnjaci. Neretko se nažalost dešava da uzročnik bude i čista nepažnja građana koji znaju da zaborave ručak na ringli, ili ostave upaljenu kvarcnu peć, koja i te kako može da bude opasna ukoliko je u njenoj blizini bilo kakav zapaljiv materijal

  • 4

Pet hiljada četiristo trideset sedam jeste broj intervecija koje su beogradske vatrogasne ekipe imale tokom prethodne godine, a najveći broj njih bili su požari, a ono što je naročito tragično jeste što je najveći broj istih izazvao sam čovek, odnosno ljudski faktor.

Što se tiče požara u stambenim objektima, njihovi uzroci su najčešće stare instalacije, preopterećeni provodnici, ili neočišćeni dimjaci. Neretko se nažalost dešava da uzročnik bude i čista nepažnja građana koji znaju da zaborave ručak na ringli, ili ostave upaljenu kvarcnu peć, koja i te kako može da bude opasna ukoliko je u njenoj blizini bilo kakav zapaljiv materijal.

TRAGEDIJA NA BADNJE VEČE: Muškarac (55) poginuo u požaru u svojoj kući!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istraživali smo koliko kućni aparati mogu da budu opasni ukoliko se dogodi da ih slučajno ostavite upaljene tokom dužeg perioda.

Električar Zvonko E. objasnio nam je da velika razlika postoji pre svega u tome da li koristite aparate stare proizvodnje ili neke nove i moderne. Primera radi, ukoliko zaboravite da ugasite peglu, neke novije generacije - neće se dogoditi ništa, jer su one projektovane tako da kada dođe do pregrevanja, jedna dioda pregori i ona se na taj način sama gasi. Isto je i sa modernijim šporetima, fenovima za kosu i sl.

Vatra, požar, izgorela kuća, plamen Foto-ilustracija: sxc.hu/tony26

Uređaji starije generacije, a žalost nemaju ovu opciju, ali ni oni nisu opasni ukoliko u njihovoj okolini nema zapaljivih materijala. Naime, ukoliko se nalaze daleko od bilo kog materijala, pegla ili šporet koji su satima upaljeni ponašaće se kao najobičnije grejalice. Do požara naime dolazi onda kada se u njihovoj neposredoj blizini nalazi nešto zapaljivo - bilo da je to šerpa sa ručkom, ili neka tkanina.

Najviše pažnje potrebno je sa kvarcnim pećima i oko toga su složni i vatrogasci i električari.

Foto: Tanjug/Oksana Toškić Foto: Tanjug/Oksana Toškić

- One mogu da budu jako opasne jer se jako zagreju i ukoliko im se primake bilo kakav materijal on vrlo brzo počije da gori. Takođe, ukoliko se prevrnu što se često dešava, vrlo brzo može doći do plamena. Pored njih, vrlo opasne mogu biti i TA peći kada se koriste za sušenje veša. Naime, dok je veš vlažan, sve je ok, ali ukoliko dođe do presušivanja, od velike temperature, može doći do zapaljivanja - kaže aš sagovornik.

On napominje da je takođe jako važno produžne kablove kupovati na adekvatnim mestima, u radnjama predviđenim za to, jer požari često nastaju i zbog "slabog" provodnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    15. februar 2015 | 23:07

    Meni se celu noc puni TA pec, spavam pored nje. Sta da radim, to mi je jedini nacin grejanja, jeftina struja je nocu. Da je danju, danju bih grejao, ne bih rizikovao da me u snu zadesi neka strujna havarija.

  • Gaga

    16. februar 2015 | 06:40

    Jel samo Srbi da se čuvaju? Pitam za druga koji nije Srbin ali živi u Srbiji.

  • srbomrzci

    16. februar 2015 | 01:44

    Samo Srbe!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA