Putin vrbovao Snoudena da bude ruski tajni agent?

Federalna služba bezbednosti Rusije pokušala je da zavrbuje Edvarda Snoudena, ali je on to odbio, izjavila je urednica Vikiliksa Sara Harison

  • 5

Britanska novinarka i urednica "Vikiliksa" Sara Harison izjavila je za nemačku televiziju da je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije navodno pokušala da zavrbuje bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, ali da je on odbio tu ponudu.

Kako je prenela američka novinska agencija Asošijeted pres, Harisonova je autorima nemačkog dokumentarca, rekla da je FSB kontaktirao Snoudena dok je šest sedmica boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U to vreme, Snouden nije mogao da uđe u Rusiju ili odleti dalje, jer su vlasti SAD poništile njegov pasoš i tražile njegovo hapšenje zbog obelodanjivanja tajnih dokumenata. Prema navodima Harisonove, FSB je "pitala samo jednom", a on "Rusima nije dao uopšte ništa". Američka novinska agencija navodi da FSB nije odgovorio na njen zahtev za komentar.

Ruski portal RBK navodi da će 45-minutni dokumentarni film "Bojno polje - internet: kad Mreža postane oružje" biti emitovan na Prvom kanalu nemačke TV ARD pola sata pred ponoć.

U njega su uključeni fragmenti intervjua Snoudena američkom TV kanalu WGBH, nemačkom NDR-u i austrijskoj "Servus TV".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA