DIRLJIVA PRIČA IZ SARAJEVA: Dao prosjaku svoj stan, svaki dan mu nosi ručak i kupuje cigarete

- Ovo je jedna priča o tome kako je čovek pomogao čoveku. Ne mislim da sam uradio ništa specijalno, to sam uradio radi sebe, jer se ja bolje osećam. Daću mu sklonište dok je živ, a ta će garsonijera svakako ostati mojoj deci, on je neće poneti gore - rekao je Sarajlija koji je beskućnika sa Baščaršije smestio u svoj stan

  • 22

Sarajlija E. E. koji nije želeo da se predstavi punim imenom i prezimenom, zbrinuo je dugogodišnjeg beskućnika, osiguravši mu krov nad glavom i smestivši ga u garsonijeru u koju je uveo grejanje, opremio kupatilo i doneo nameštaj i sve potrebne kućne aparate.

- Svaki dan mu odnese ručak, voće i cigarete. Beskućnik se zove Bogdan i godinama je prisutan na Baščaršiji. Neko mu da marku, neko dve, a godinama je spavao po klupama na kartonu. I leti i zimi. Sada ne može da se prestane da se divi svom novom stanu - ispričala je za portal Klix.ba jedna čitateljka tog sajta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bogdan je rođen u Sarajevu i vrlo rano je ostao bez roditelja. S bratom Jovanom je jedno vreme živeo u domu, ali kad mu je brat preminuo, Bogdan je ostao sam. U mladosti je radio po čaršijskim dućanima i pekarama i obavljao je razne fizičke poslove, a život je uglavnom provodio na Baščaršiji za koju je mnogo vezan.

Dao je beskućniku 100 dolara, a na šta ih je ovaj potrošio nateraće vas da zaplačete (VIDEO)

Dobrotvor E. E. rekao je da je Centar za socijalni rad vodio računa o njegovom slučaju, ali su uradili onoliko koliko je to bilo u njihovoj moći. Međutim  nije bilo dovoljno da ga smeste u neko prihvatilište za beskućnike daleko od grada, budući da je on svoj život vezao za Čaršiju i te ljude.

- Ipak, godine je provodio na ulici, spavao je na otvorenom, na klupama, kartonima, u dvorištima. Mnogo se napatio - rekao je za Klix.ba E.E. On je dodao da su mu ljudi i zanatlije sa Baščaršije dosta pomagali.

Foto: Wikipedia/Daniel Wabyick Foto: Wikipedia/Daniel Wabyick

Za Bogdana je, kaže, saznao slučajno, od svoje devojčice koja ga je zapazila na ulici posle škole.

- Uočila ga je na ulici kako sedi i izgledao joj je kao deda Štrumpf. Svaki nam je dan dolazila i govorila kako nosi kolače deda Štrumfu, kupuje mu kifle - rekao je dobrotvor koji je potom odlučio i da ga lično upozna i da sa njim popije kafu.

- On nije prosjak, to sam zapazio sam, a i drugi su mi rekli kako nikad ni od koga ništa ne traži. Ako mu kupite dve kutije cigareta, ljuti se jer su dve i kaže: "to je skupo, dosta je jedna". Bogdan ni od kog ništa ne traži i ne moli i zato mi se svideo - rekao je E. E. koji mu je osigurao smeštaj u svojoj garsonijeri u Starom Gradu.

Foto: sxc.hu/Peleda Foto: sxc.hu/Peleda

Bogdan sada ima osnovne uslove za život i sretan je što ima prostor da se skloni, budući da je dosad u nekoliko navrata bio žrtva pojedinaca koji su ga terali i napadali.

E. E. na kraju priznaje kako ne bi voleo da ova priča bude nacionalno obojena, budući da je "danas ljudima zanimljivo sve što je nacionalno".

- Ovo je jedna priča o tome kako je čovek pomogao čoveku. Ne mislim da sam uradio ništa specijalno, to sam uradio radi sebe, jer se ja bolje osećam. Ja ću mu dati sklonište dok je živ, a ta će garsonijera svakako ostati mojoj deci, on je neće poneti gore - rekao je na kraju E.E.

(Telegraf.rs / Izvor: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    13. januar 2015 | 13:47

    Rasplakao si me druže samo da znaš,ali zbog reči koje si napisao JER SE JA BOLJE OSEĆAM kad Isus ponovo dodje sigurno imaš mesto u njegovom gradu

  • Ana

    13. januar 2015 | 16:12

    Napokon imamo priliku da pročitamo tekst vredan pažnje i našeg vremena.Napokon nešto da nas trgne i potseti da smo ljudi.Toliko me je dirnula ova priča da sam morala da prokomentarišem.Malo je reći bravo,svaka čast i td...Ova priča je toliko poučna do te mere da će svakoga od nas naterati da se postidimo ako ne zbog postupaka onda zbog loših misli.Hvala gospodine na ovkvoj lekciji!

  • JM

    13. januar 2015 | 14:16

    Mozda ipak ima nade za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA