MUP: Hakeri nisu ukrali od nas brojeve građana!

- Informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova je potpuno odvojen od internet saobraćaja, čime je fizički izolovan od bilo kakvog uticaja s globalne mreže. Njemu mogu pristupiti samo policijski službenici MUP–a iz unutrašnje mreže - tvrdi Slobodan Nedeljković, načelnik Sektora za analitiku MUP-a

  • 4

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Slobodan Nedeljković odbacio je navode pojedinih medija da je informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova narušen i da su podaci građana kompromitovani.

- Informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova je potpuno odvojen od internet saobraćaja, čime je fizički izolovan od bilo kakvog uticaja sa globalne mreže. Njemu mogu pristupiti samo policijski službenici MUP–a iz unutrašnje mreže - ukazao je Nedeljković.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije ovlašćeno da vodi evidencije telefonskih brojeva, bankarskih računa građana i sličnih podataka i dodao da oni nisu deo nijedne zbirke podataka koja je u nadležnosti Ministarstva.

Foto: Wallpaper Foto: Wallpaper

- Evidencije, odnosno zbirke podataka, koje koristi MUP, strogo su definisane zakonskom regulativom Republike Srbije, a sadržaj ovih zbirki i njihova razmena sa drugim organima državne uprave i svrha njihove upotrebe su pod nadzorom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti - objasnio je Nedeljković.

On je ukazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, prilikom rada sa podacima građana koristi sve bezbednosne protokole i informatičke standarde potrebne za zaštitu podataka unutar internog informacionog sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. januar 2015 | 15:05

    Ubedi nas u "dve" reci

  • Slobo

    13. januar 2015 | 16:07

    Ako nisu od Vas ,onda znate od koga su.Kazite nam.

  • Joj

    14. januar 2015 | 01:50

    Problem je sto se nasi podaci nalze duplirani u mnogim ustanivama koje nemaju adekvatnu it zastitu a ni strucnjake

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA