KALIFAT U AFRICI: Islamski ekstremisti osvajaju Crni kontinent (FOTO)

Nakon što je Islamska država u junu prošle godine proglasila kalifat, isto je učinio i Boko Haram u severoistočnom nigerijskom gradu Gvoza, kojeg su ekstremisti zauzeli u avgustu

  • 7

Boko Haram je od male terorističke grupe prerastao u mini državu sa svojom teritorijom, veličine Kostarike ili Slovačke.

Prema proceni "Telegrafa", teritorija militantne grupe sada je oko 52.000 metara kvadratnih. Jedan od poslednjih gradova koji je grupa zauzela je Baga u severoistočnoj nigerijskoj državi Borno, blizu jezera Čad.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Prema procenama svedoka, militanti Boko Harama ubili su tamo najmanje 2.000 ljudi, ali je nigerijska vojska kasnije objavila da je ubijeno 150.

Amnesti Internešenel je objavio da je taj napad verovatno najsmrtonosniji otkako se grupa pojavila 2009. godine.

- Hodao sam pet kilometara gazeći po mrtvim telima dok nisam stigao do sela Malam Karanti (u blizini Bage), koje je, takođe, bilo napušteno i spaljeno - ispričao je preživeli ribar za AFP.

Militantna grupa trenutno kontroliše više od 11 lokalnih samouprava sa preko 1.7 miliona ljudi, procenjuje "Telegraf".

Printskrin: YouTube/FRANCE 24 Printskrin: YouTube/FRANCE 24

Njihova teritorija se proteže od Mandara planina na istočnoj granici sa Kameronom, do jezera Čad na severu i reke Jedseram na zapadu.

Čini se da grupa kopira poteze Islamske države (ID), koja je počela da zauzima teritorije u Siriji i Iraku u junu 2014.

Prema različitim procenama, ID sada kontroliše područje površine od 39.000 (jednako površini Švajcarske) do 90.000 kvadratnih kilometara (jednako površini Portugala).

Nakon što je ID u junu prošle godine proglasila kalifat, isto je učinio i Boko Haram u severoistočnom nigerijskom gradu Gvoza, kojeg su ekstremisti zauzeli u avgustu.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Haruna Umar Foto: Tanjug/AP Photo/ Haruna Umar

- Prisutan je element kopiranja, pa su u Boko Haramu rekli: "Ako ID može da proglasi kalifat, možemo i mi" - izjavio je britanski visoki komesar za Nigeriju Endrju Pokok.

On je istakao da Boko Haram želi da ih "njihove kolege ekstremisti vide kao prave džihadiste" i da pokažu da mogu da kontrolišu određenu teritoriju i da drže pod kontrolom svoj kalifat.

- Da biste imali bazu gde ćete držati opremu i zalihe, a naravno i zarobljenike, morate da imate kontrolu nad određenom teritorijom - naveo je Pokok.

U aprilu 2014. je Boko Haram šokirao svet kad su njihovi pripadnici kidnapovali 276 učenica jedne škole tokom napada na Čibok, selo na severoistoku Nigerije.

Taj čin je naišao na osudu širom sveta.

(Telegraf.rs / Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokix

    14. januar 2015 | 17:05

    I koga od svijetskih mocnika zanima sto ove budale svaki dan nekog ubiju??? Vise vrijedi jedan Francuz nego 100 djece,to ti je ta demokratija nista drukcija od ovih pajsera,il si s' nama il protiv trece nema.Sagledas interese i izaberes u koju ces "demokratiju".

  • FUŠO

    14. januar 2015 | 22:19

    U život smem da se kladim da mogu da ih razbucaju za nedelju dana samo da hoće.

  • Deny

    14. januar 2015 | 18:54

    Neverovatno. Pa mala je razlika izmedju 2000 i 150. Tipično za antiislamiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA