• 35

SLOBODA GOVORA ILI UVREDA? Marko Somborac i muftija Muhamed Jusufspahić učestvovali na tribini FPN-a

Naš najpoznatiji karikaturista kaže da njegov stil nije kao i kod časopisa Šarlija, ali da brani pravo da postoji tako nešto, dok muftija Muhamed Jusufspahić smatra da sloboda nije anarhija i da je sigurno da sloboda ima granice

 • 35

Na fakultetu političkih nauka večeras je održana tribina ''Sloboda govora ili uvreda? Slučaj Šarli ebdo (Charlie Hebdo)'' na kojoj su učesnici izneli različite stavove osuđujući teroristički napad na satirični nedeljnik ''Šarli ebdo'' u Parizu.

 

Karikaturista Marko Somborac kaže da njegov stil nije stil Šarlija, ali da brani pravo da postoji tako nešto dodajući da svako može da odluči da li će tako da radi.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Kada je reč o slobodi govori, on je naveo da može samo da citira poginule kolege da ''sloboda govora može da bude ometena samo zakonom, a i tu bi se borio za još više slobode''.

 

Prema njegovim rečima, ako nekome nešto smeta uvek može, zbog uvrede, da potraži pravdu na sudu. Komentarišući ''najskandaloznije'' primere karikature, on je istakao da se uglavnom radilo o kritici verskog ekstremizma.

 

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić smatra da sloboda nije anarhija i da je sigurno da sloboda ima granica, te da kada pređe granicu, onda je anarhija.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Sloboda govora donosi slobodu društvu, anarhija govora donosi anarhiju - rekao je Jusufspahić i dodao da je karikaturama pređena granica slobode izražavanja.

 

- Sigurno. To je naše mišljenje. Nije ona sada pređena, ona je pređena odavno - rekao je Jusufspahić upozoravajući da ipak ništa od toga u čemu su karikaturisti preterali ne opravdava prelažanje još jedne granice, što osuđuje, a to je oduzimanje života.

 

Kako je istakao, Bog je stvorio i Bog ima pravo da da smrt.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Sledeće je pitanje da li smo mi u ratu ili nismo. I kada smo u ratu onda ubijanje nije kukavički, a kada nismo onda je to kukavičluk. Kada smo u ratu onda smo na bojnom polju pa kom opanci, a kom obojci. Neko hoće da nas uvuče u podmukli rat gde nas nišani sve i gde svaki musliman na svetu mora da bude okrivljen da mu se oteža život. Kao muslimani treba da izađemo iz toga i da kažemo: vi karikaturisti, vi što vređate čast i Isususa, i Mojsija i Muhameda i svakog od nas koji smo vernici, vi niste naši sagovornici. Mi onda izlazimo iz sve te priče optuživanja, ubijanja - smatra Jusufspahić.

 

Za one koji su izvršili napad smatra da su nabildovana balavurdija koja nema pameti u glavi i koju svako može da oblikuje kako hoće.

 

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

 

- To su komandosi koji su naučili kako se radi taj posao ubijanja. Oni jesu islamisti, veroljubi, obožavaoci vere, nepodnosioci drugih vera - rekao je Jusufspahić.

 

Tribina ''Sloboda govora ili uvreda? Slučaj Šarli ebdo (Charlie Hebdo)'' koju je organizovala studentska organizacija Studenti za slobodu - Fakulteta političkih nauka, započela je minutom ćutanja za stradale u Parizu.

 

U terorističkom napadu na satirični nedeljnik Šarli Ebdo u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ezra

  15. januar 2015 | 23:38

  Ja postujem i cenim muftiju jusufspahica,a nism musliman,jos od patrijarha pavla nisam cuo pametnijeg i kulturnijeg coveka.

  34
  4

  Podelite komentar

 • Nikola

  15. januar 2015 | 23:43

  Nema veze sa slobodonm govora Cista provokacija

  28
  5

  Podelite komentar

 • Prkosna pesma

  15. januar 2015 | 23:43

  Ne mogu se "slobodom govora" vredjati necija licna i verska osecanja, a kada slobodnjacima odgovara to postaje govor mrznje.

  26
  6

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA